Cartinoi.ro

Friday, November 19, 2010

ESTE IARNA - UNDE ESTE VITAMINA D ?

Exista multe controverse si conflicte asupra vitaminei D si impactul acesteia asupra sanatatii umane. Si se pare ca inca nimeni nu a cazut de acord cu cantitatea necesara de vitamina D pe care o persoana ar trebui sa o consume zi de zi pentru a-si mentine sanatatea. Conform American Cancer Society, americanii continua sa astepte inca rezultatul mai multor studii de control inainte de a aborda subiectul impactului deficientei de vitamina D asupra organismului uman, chiar daca exista un volum foarte mare de studii epidemiologice care indica faptul ca deficitul de vitamina D este o constatare comuna la oamenii de toate grupele de varsta din intreaga lume. In acelasi timp, dupa o analiza minutioasa, Canadian Cancer Society a sfatuit pe toti canadienii sa ia 1000 UI de vitamina D pe zi. Consiliul de Alimentatie si Nutritie care stabileste recomandarile de nutrienti din SUA, recunosc in prezent 2000 UI de vitamina D pe zi , ca o doza limita pentru orice persoana mai mare de un an. Dar cu toate acestea aceasta asociatie recomanda un aport de vitamina D de 200 UI pe zi pentru sugari si persoanele pana la varsta de 50 de ani, 400 UI pentru varstele cuprinse intre 51-70 de ani si 600 UI pentru cei peste 71 de ani. Aceste recomandari persista chiar daca doza curenta stabilita in conditii de siguranta este de 2000 UI pe zi chiar si pentru copii de un an. Deci, de ce cei din organizatiile de sanatate americane nu sunt dispusi sa creasca recomandarile pentru un aport adecvat de vitamina D asa cum au facut canadienii, in conditiile in care se stie ca o persoana are nevoie de fapt de 2000 UI de vitamina pe zi. Recomandarile SUA sunt bazate pe cercetari facute inainte de 1996 si se bazeaza pe efectele vitaminei D asupra sanatatii osoase si a absorbtiei calciului, dar nu reflecta si importanta vitala a acesteia in prevenirea  cancerului si a altor functii vitale biologice din corpul uman. Recomandarile SUA asupra aportului de vitamina D nu iau in considerare importanta acesteia in tensiunea arteriala, productia de insulina, reglarea functiilor imunitare si dezvolarea in bune conditii a celulelor.
 Un pas foarte important care trebuie facut pentru imbunatatirea propriei sanatati este sa intrebi medicul tau de familie pentru un test de sange de vitamina D. Informatiile rezultate din acest test sunt de nepretuit, mai ales in lunile de iarna atunci cand nivelurile de vitamina D se pot reduce semnificativ datorita neexpunerii la soare. Daca medicul tau nu crede ca este important sa evalueze starea vitaminei D din organismul tau, ar trebui sa gasesti un alt medic care intelege dovezile stiintifice actuale cu privire la importanta vitaminei D asupra sanatatii umane.
 Testul pentru depistarea nivelului de vitamina D din sange se numeste HIDROXI 25 ( OH ) 2D si este diferit de testul 1,25 ( OH ) 2D pe care multi medici il folosesc. Vitamina D exista in mai multe forme in corpul uman. "1,25 ( OH ) 2D este un test foarte bun si puternic, dar nu este suficient", arata dr. Holick de la Universitatea din Boston  si dr.Hughes Dawson de la Universitatea Tufts in cartea lor numita Nutritia si Sanatatea Oaselor. Vitamina D3 provine de la lumina soarelui si se numeste colicalciferol. Aceasta este activata in ficat sub forma de   25 ( OH ) 2D , de asemenea numit calcidiol. De acolo ea intra in circulatia sangelui si calatoreste prin tesuturi, inclusiv in rinichi, unde enzimele o activeaza in forma biologica activa 1,25 ( OH ) 2D, numita calcitriol. De aceea medicii amintiti mai sus sustin ca nivelurile de vitamina D din  sange ajunse sub aceasta forma 1,25 ( OH ) 2D pot fi normale sau crescute in timp ce persoana respectiva sa sufere in continuare de deficit de vitamina D. De ce ? Deoarece un deficit de vitamina D poate provoca o afectiune numita hiperparatiroidism. Corpul uman in incercarea lui de a normaliza concentratiile de vitamina D la nivel celular mareste productia de PTH ( hormon paratiroidian ), care semnaleaza rinichilor cresterea productiei de 1,25 ( OH ) 2D. Pare ca acest lucru suna cam confuz. Vitamina D este de fapt un "prohormon" si este activata ca si alti hormoni din organism printr-un proces hormonal de semnalizare. De aceea este important ca atunci cand cereti sa vi se faca un test pentru vitamina D sa cereti testul de sange HIDROXI 25 ( OH ) 2D.

Sursa : vitamindcouncil.com
            directlabs.com



Currently have 0 comments:


Leave a Reply

Director cool mi-am tras! Plan de Afaceri Xweb.ro - Totul intr-un singur loc! toateBlogurile.ro Trafic Site a href="http://top-siteuri.ro/images/banners/top-siteuri.gif" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"> Director Web best hgh supplement