Saturday, October 30, 2010

CE ULEI FOLOSIM LA GATIT

O intrebare pe care oamenii si-o pun foarte des in ultimul timp este aceea daca ar trebuie sa consume alimente preparate termic sau crude. Cei mai multi oameni de stiinta afirma din ce in ce mai mult ca alimentele consumate crude reprezinta o piatra de temelie pentru o sanatate optima. Cu toate acestea cei mai multi oameni prefera sa-si gateasca mancarea, iar atunci cand fac asta au nevoie de obicei de utilizarea unei forme de ulei. Intrebarea care se pune, este care tip de ulei este cel mai bun pentru gatit? Un tip de ulei foarte mult recomandat in ultimul timp este uleiul de nuca de cocos deoarece nu contine multe grasimi nesaturate. Drept urmare nu va fi afectat de caldura si nu va crea grasimi trans cum se intampla cu alte tipuri de ulei. Un alt ulei tropical asemanator cu uleiul din nuca de cocos este uleiul de palmier. Interesant este faptul ca spre deosebire de carbohidratii care pot oferi energie in organism foarte rapid, uleiul din nuca de cocos face acest lucru fara a modifica nivelul insulinei din sange. Acesta actioneaza ca un carbohidrat, dar fara a produce vreun efect negativ asupra insulinei asa cum fac carbohidratii consumati zilnic si pe termen lung.
Unele din beneficiile cunoscute ale consumului de ulei din nuca de cocos sunt : sanatatea inimii, promovarea pierderii in greutate, intarirea sistemului imunitar, sprijinirea unui metabolism sanatos, sursa imediata de energie, piele sanatoasa si tanara, buna functionare a glandei tiroide.
Ceea ce face ca uleiul din nuca de cocos sa fie mai bun pentru sanatate fata de alte tipuri de ulei este faptul ca acesta contine 50 % acid lauric, o grasime care se gaseste destul de rar in natura. Acesta reprezinta de fapt caracteristica care face diferenta dintre uleiul din nuca de cocos si alte uleiuri. Corpul uman transforma acidul lauric in monolaurin care are potente anti-virale, proprietati anti-bacteriene si anti-protozoare.
Uleiul de masline extra-virgin este o grasime buna mononesaturata, de asemenea bine cunoscuta pentru beneficiile aduse sanatatii. Cu toate acestea trebuie stiut faptul ca uleiul de masline nu este bun pentru gatit, ci doar consumat crud, rece, ca atare. Caldura face ca uleiul de masline sa oxideze. Ceea ce face ca uleiul de masline sa nu aiba aceleasi proprietati benefice ca si uleiul din nuca de cocos, este faptul ca uleiul de masline devine perisabil in timp destul de scurt. Uleiul de masline extra-virgin contine clorofila, ceea ce accelereaza descompunerea iar acesta devine ranced in timp foarte scurt. Este de preferat utilizarea uleiului de masline semi-rafinat decat uleiul extra-virgin. Pentru pastrarea prospetimii uleiului de masline, este bine ca acesta sa fie pastrat in locuri racoroase, sa fie cumparat in sticle mici si foarte bine ar fi ca dupa fiecare utilizare sa fie schimbat dopul sticlei deoarece in contact cu aerul acesta incepe sa oxideze.
Grasimile polinesaturate sunt grasimi foarte rele mai ales folosite la gatit deoarece sunt bogate in omega 6 si sunt foarte sensibile la caldura. In aceasta categorie intra uleiul de porumb, floarea-soarelui, soia, rapita etc. Grasimile omega 6 supuse caldurii sunt dezastruoase pentru sanatate si sunt responsabile pentru aproape toate bolile din organismul uman. Grasimile trans infunda arterele si reprezinta grasimi omega 6 nesaturate foarte rau deteriorate si se formeaza atunci cand uleiurile vegetale sunt prelucrate si transformate in margarina. Iar margarina folosita la gatit este una dintre cele mai periculoase grasimi pentru organism. Grasimile trans sunt cele mai consumate grasimi in USA in ciuda faptului ca nu exista nici un nivel sigur pentru consumul de grasimi trans, potrivit unui raport al Institutului de Medicina USA. Grasimile trans ridica nivelul de LDL colesterol ( colesterol rau ) si scade nivelul de HDL colesterol ( colesterol bun ), ceea ce reprezinta exact opusul a ceea ce doresc oamenii pentru sanatatea lor. Grasimile trans au fost adesea asociate cu infundarea arterelor, boli de inima, diabet zaharat de tip 2 si multe alte boli.


Sursa : Dr. Rudy Moerck

ALIMENTATIE SANATOASA !

Currently have 0 comments:


Leave a Reply

Director cool mi-am tras! Plan de Afaceri Xweb.ro - Totul intr-un singur loc! toateBlogurile.ro Trafic Site a href="http://top-siteuri.ro/images/banners/top-siteuri.gif" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"> Director Web best hgh supplement