Cartinoi.ro

Sunday, September 26, 2010

VITAMINA E

Un nou studiu sugereaza ca vitamina E nu este buna pentru oricine. In anumite conditii, aceasta poate provoca o oxidare in corpul uman, mai ales la fumatorii care consuma o dieta alimentara bogata in grasimi polinesaturate. Oxidarea este o reactie chimica care poate produce molecule daunatoare care vor afecta tesuturile. Pana de curand se credea ca vitamina E ajuta in lupta impotriva unor boli, dar de curand s-a constatat ca aceasta nu reprezinta o protectie pentru vasele de sange si bolile de inima cauzate de ateroscleroza sau rigidizarea arterelor.
 Unele date sugereaza chiar ca vitamina E creste riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral.
Pentru a vedea daca vitamina E poate functiona mai degraba ca un pro-oxidant, ceea ce inseamna ca promoveaza oxidarea, si nu ca un luptator impotriva acesteia, oamenii de stiinta au ales 10 persoane care fumau mai mult de un pachet de tigari pe zi carora le-au prescris o dieta alimentara bogata in grasimi mononesaturate pentru 3 saptamani, apoi un regim alimentar bogat in grasimi polinesaturate timp de alte 3 saptamani. La analize, oamenii au avut niveluri crescute de F2- isoprostanes si F2-prostaglandina, substante chimice care au aratat ca oxidarea a avut loc. Apoi, cercetatorii au adaugat 800 UI vitamina E pe zi la dieta bogata in grasimi polinesaturate. Dupa 3 saptamani, acestia au constatat ca oxidarea a fost mult mai mare, iar nivelele de isoprostanes si prostaglandina crescusera foarte mult.
Desi marea majoritate a oamenilor par sa aiba beneficii de pe urma vitaminei E, acesta nu este insa un adevar universal valabil. In plus persoanele care au peste nivelurile medii de acizi grasi in corpul lor, prezinta de obicei un defect metabolic in dobandirea de vitamina E. Aceasta le va face de fapt mai mult rau, pentru ca vitamina E este un puternic inhibitor al beta-oxidantilor din lanturile lungi de grasimi.
Foarte multi oameni consuma suplimente de vitamina E nestiind daca au nevoie de ea sau nu. Ar fi ideal daca s-ar putea face o evaluare energetica pentru a se determina daca cineva are nevoie sau nu de supliment de vitamina E. Acest lucru insa se pare ca este destul de greu. Ar trebui aflat daca persoana respectiva are lungi lanturi de acizi grasi ( carburi mai mari de 20 ), iar o astfel de analiza costa 300-400 $ numai in America. Cat o fi in alte tari?
In concluzie, se pare ca nu toate vitaminele ne fac bine si ar trebui consumate cu intelepciune. O combinatie buna ar fi omega 3 si vitamina E, venite impreuna dintr-o sursa de peste pur, deoarece vitamina E existenta in peste este o sursa naturala care se pare ca nu este periculoasa.

ALIMENTATIE SANATOASA !

Sursa : Dr. Mercola

Currently have 0 comments:


Leave a Reply

Director cool mi-am tras! Plan de Afaceri Xweb.ro - Totul intr-un singur loc! toateBlogurile.ro Trafic Site a href="http://top-siteuri.ro/images/banners/top-siteuri.gif" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"> Director Web best hgh supplement