Cartinoi.ro

Monday, August 9, 2010

SOMONUL MODIFICAT GENETIC

Posted by Irisma | Monday, August 9, 2010 | Category: , , , , , , |

Se pare ca FDA ( Food and Drug Administration ), a luat in serios in considerare posibilitatea de a aproba primul proiect genetic de origine animala si anume somonul care poate sa creasca de cel putin doua ori mai mult decat rata normala. Si noi il vom manca. Compania care a lansat acest proiect incearca de un deceniu sa obtina o aprobare in acest sens. Dar acum, aceasta companie se pare ca a adunat toate datele necesare pe care le-a inaintat FDA-ului, care trebuie sa analizeze daca acest somon modificat genetic este sigur pentru consumul uman, daca are acelasi echivalent nutritional ca si somonul normal si daca prezinta siguranta pentru mediu, in conformitate cu cererile guvernamentale. O reuniune publica unde se va dezbate acest subiet va fi organizata in toamna acestui an.
Unele grupuri de consumatori si de protectie a mediului inconjurator sunt susceptibile in legatura cu aprobarea acestui proiect. Chiar si in cadrul FDA au existat discutii despre acest subiect si daca acest somon ar trebui etichetat ca si modificat genetic, atunci cand ajunge pe piata, avand in vedere ca culturile de plante modificate la nivel genetic nu sunt etichetate.
Acest proiect de modificare al somonului deschide portile companiilor si academiilor de stiinte catre alte proiecte de modificare genetica a animalelor, cum ar fi vaci rezistente la "boala vacii nebune" sau porci care vor furniza o sunca sanatoasa. Urmatorul proiect dupa cel cu somon este unul care se refera la reducerea poluarii cu fosfor din grajdurile porcilor, dezvoltat la o universitate din Canada.
Acest proiect al somonului a fost dezvoltat de catre compania AquaBounty Technologies care creste somonul in fermele piscicole proprii. Este un somon din Oceanul Atlantic care contine o gena de hormon de crestere de la un somon  Chinook si de la merluciul de ocean, un stramos indepartat al somonului. In mod normal somonul nu produce hormoni de crestere in anotimpul rece. Dar merluciul modificat genetic produce acesti hormoni in tot timpul anului. Rezultatul este ca somonul va ajunge la dimensiunea ceruta pe piata in 16 - 18 luni in loc de trei ani, deci va creste mai repede in greutate dar nu si in lungime. " Nu vom crea un somon de marimea unui zepelin, ci doar unul care va ajunge la greutatea optima pentru consum intr-un timp cat mai scurt", a declarat Ronald Stotish, directorul executiv al AquaBounty.
AquaBounty care este localizata in Waltham, Massachusetts, a declarat saptamana trecuta ca FDA a semnat cinci din cele sapte seturi de aprobari necesare pentru a demonstra ca noul somon este sigur pentru consumul uman si pentru mediul inconjurator. Aceasta a mai spus ca a demonstrat de exemplu ca gena introdusa in noul somon nu a fost modificata de-a lungul generatilor, iar ingineria genetica folosita nu dauneaza animalelor. Cei de la AquaBounty se asteapta ca in urmatoarele luni sa obtina o aprobare finala, dupa care vor mai trece doi sau trei ani pana cand somonul modificat genetic va ajunge pe piata pentru consum.
FDA a confirmat ca datele propuse de AquaBounty au fost revizuite, dar ca nu doresc sa comenteze mai mult datorita politicii de confidentialitate.
Margaret Mellon, director pentru produsele alimentare si programul de mediu de la Union of Concerned Scientists, a spus ca nu exista nici o oportunitate pentru cineva din afara sa vada datele din acest program. Cand grupurile de consumatori au fost invitate luna trecuta pentru a discuta cu oficialii de la FDA, d-na Mellon i-a avertizat pe acestia din urma ca aprobarea somonului modificat genetic va produce o reala furtuna in randul populatiei si o avalansa de raspunsuri negative. Insa modul in care vor reactiona oamenii nu este foarte clar. Unele sondaje de opinie arata ca oamenii sunt mult mai precauti in ceea ce priveste animalele modificate genetic, decat culturile de plante utilizate in prezent in majoritatea produselor alimentare. Alte sondaje insa arata ca oamenii ar accepta aceste animale pentru consum daca se demonstreaza beneficiile lor nutritionale.
Oficialii guvernamentali si directorii din industrii spun ca FDA se misca prudent in ceea ce priveste rezolvarea acestui caz si ca acestia poarta discutii interne si secrete in ceea ce priveste etichetarea noului somon pentru a oferi posibilitatea consumatorilor de a le cumpara sau evita.
CE PUII MEI MANCAM, SA MANCAM SANATOS ?!

Currently have 0 comments:


Leave a Reply

Director cool mi-am tras! Plan de Afaceri Xweb.ro - Totul intr-un singur loc! toateBlogurile.ro Trafic Site a href="http://top-siteuri.ro/images/banners/top-siteuri.gif" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"> Director Web best hgh supplement