DIETA KETOGENICA NU ESTE PENTRU TOATA LUMEA



Cultura dietelor este, ei bine, peste tot. Fie că este vorba despre suplimente pentru pierderea în greutate și ceaiuri de detoxifiere sau despre un "program de alimentație sănătoasă", presiunea societății de a pierde în greutate este omniprezentă. La finalul zilei, descrierile despre ce să mănânci și când să mănânci, pe tot internetul – mai ales pe rețelele sociale – și susținătorii dietei ketogenice (uneori numită keto) oferă un ghid pas cu pas despre ce să excluzi.  În cele din urmă, dieta keto nu este potrivită pentru toată lumea și poate provoca mai mult rău decât bine. Poate părea un bilet rapid către pierderea în greutate, dar riscurile pentru sănătatea mentală și fizică depășesc cu mult "beneficiile". 

Deci... ce este dieta keto? Dieta ketogenică a fost introdusă pentru prima dată ca dietă terapeutică pentru epilepsia pediatrică în 1921 și a fost larg utilizată până la introducerea agenților anti-epileptici un deceniu mai târziu. O adevărată dietă ketogenică este bogată în proteine și grăsimi și săracă în carbohidrați; de obicei include multe carne, ouă, cârnați, brânzeturi, pește, nuci, unt, uleiuri, semințe și legume fibroase. Exclude cerealele (cum ar fi pâinea, fulgii de ovăz, orezul și quinoa), legumele amidonoase (cum ar fi porumbul), cartofii, fasolea, pastele și fructele.

Revenirea dietei ketogenice ca formulă rapidă pentru pierderea în greutate este un concept relativ nou. Ideea unei diete sărace în carbohidrați a câștigat popularitate la începutul anilor 2000, odată cu dieta Atkins, aducând keto în atenția publicului larg. A câștigat tracțiune de atunci datorită succesului aparent pentru persoanele care doresc să piardă în greutate. „Dieta keto este utilizată în principal pentru a ajuta la reducerea frecvenței crizelor epileptice la copii”, a spus Kathy McManus, director al Departamentului de Nutriție la Spitalul Brigham and Women's afiliat Harvard. „Deși a fost încercată și pentru pierderea în greutate, au fost studiate doar rezultatele pe termen scurt, iar rezultatele au fost mixte. Nu știm dacă funcționează pe termen lung și nici dacă este sigură.”

Consumul conform dietei ketogenice determină corpul să elibereze cetone — substanțe chimice produse în ficat — în fluxul sanguin. Când nu există suficientă energie din carbohidrați, cetonele înlocuiesc zahărul din sânge ca principala sursă de combustibil pentru mușchi și țesuturi. Cu toate acestea, „succesul” dietei keto se bazează pe restricționarea carbohidraților. În absența zahărului din sânge provenit din alimente, corpurile noastre intră într-o stare de cetoză, sau descompunerea grăsimii stocate în molecule numite corpuri cetonice.

O dietă ketogenică restricționează aportul de carbohidrați la mai puțin de 25 până la 50 de grame pe zi. În funcție de vârstă, sex, nivel de activitate și starea generală de sănătate, necesarul de carbohidrați va varia. Potrivit Clinicii Mayo, 45 până la 65% din caloriile zilnice ar trebui să provină din carbohidrați. Dietele ketogenice, însă, recomandă de obicei ca doar 5% din calorii să provină din carbohidrați, alături de 75% din grăsimi și 20% din proteine. „Pentru a compensa glucoza pe care corpul tău nu o primește prin dietă, ficatul tău apelează la degradarea grăsimilor din organism,” a spus Dr. Daniel B. Nichols, microbiolog și profesor la Universitatea Seton Hall. „Deoarece corpul tău descompune mai multe grăsimi, dacă este făcută corect și sub supraveghere medicală, dieta poate duce la pierderea în greutate, deoarece trebuie să compensezi energia pe care nu o primești din carbohidrați.”

Care sunt dezavantajele dietei keto? Corpurile noastre nu sunt făcute pentru cetoză constantă. Deoarece este atât de restrictivă, dieta keto este extrem de dificil de urmat pe termen lung – mai ales deoarece carbohidrații reprezintă în mod normal cel puțin 50% din dieta tipică americană. Deși dieta keto poate duce la pierderea în greutate, nu este neapărat o opțiune grozavă pentru sănătatea generală.

Una dintre principalele critici ale acestei diete este că multe persoane tind să consume prea multe proteine și grăsimi de calitate slabă din alimente procesate, cu foarte puține fructe și legume. O dietă bogată în legume și fructe poate reduce tensiunea arterială, riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, poate preveni unele tipuri de cancer, poate reduce riscul de probleme oculare și digestive și poate avea un efect pozitiv asupra nivelului de zahăr din sânge, potrivit Școlii de Sănătate Publică T.H. Chan de la Universitatea Harvard. „O dietă ketogenică ar putea fi o alternativă interesantă pentru tratarea anumitor afecțiuni și poate accelera pierderea în greutate”, a scris Marcelo Campos, medic de îngrijire primară la Harvard Vanguard, pe blogul Harvard Health. „Dar este dificil de urmat și poate implica consumul de carne roșie și alte alimente grase, procesate și sărate, care sunt notoriu nesănătoase.”

În plus, pierderea în greutate și efectele secundare ale dietei ketogenice nu sunt la fel de strălucitoare pe cât te poate face să crezi cei de pe Instagram. Este comun să experimentezi oboseală în timpul exercițiilor fizice, energie mentală scăzută, foame crescută, tulburări de somn, crampe musculare, constipație, greață și disconfort gastric. Și dependența de cetone pentru energie poate provoca episoade de hipoglicemie, care reprezintă o scădere periculoasă a nivelului de zahăr din sânge. „Dieta keto, deși poate fi la modă, nu este o opțiune grozavă pentru majoritatea populației,” a spus Colleen Christensen, dietetician nutriționist autorizat și fondator al comunității non-dietă The SociEATy, într-un interviu pentru Spoon University. „Dieta keto poate fi foarte dăunătoare din multe motive. Cel mai mare motiv, pe lângă faptul că te face să te simți prost pentru că corpul tău funcționează pe rezerve (carbohidrații sunt sursa noastră preferată de energie!), este că poate provoca deficiențe de nutrienți.”

Deși impacturile pe termen scurt ale dietei keto sunt multe și bine studiate, datele pe termen lung despre dietele keto și riscurile cardiovasculare, cancerul și alte boli cronice lipsesc în prezent.

„Din păcate, este o publicitate falsă, deoarece publicul rar este informat despre rezultatele și impactul pe termen lung,” a spus Allison Chase, psiholog autorizat și director clinic regional la Eating Recovery Center din Texas. „Oricând apare restricționarea dietetică a oricărei grupe de alimente, se creează premisele pentru comportamente alimentare nesănătoase și poate duce la o funcționare emoțională negativă.”

Cum pot dietele precum keto perpetua tulburările alimentare? În ciuda efectelor secundare negative, dieta keto rămâne populară deoarece este adesea promovată de influenceri de nutriție și fitness ca o „soluție rapidă” pentru pierderea în greutate și sănătatea optimă, iar oamenii tind să raporteze o pierdere rapidă în greutate. Totuși, această pierdere în greutate nu este de lungă durată. Reducerea prea mare a aportului de energie și plasarea în „modul de înfometare” poate încetini metabolismul în viitor.

„Consumul unei diete restrictive, indiferent de plan, este dificil de susținut,” a spus McManus, directorul de nutriție de la Spitalul Brigham and Women's. „Odată ce reiei o dietă normală, greutatea probabil va reveni.”

Restricționarea alimentelor poate deveni rapid o pantă alunecoasă către tulburări alimentare, avertizează mai mulți profesioniști medicali. Restricționarea poate duce, de asemenea, uneori la anxietate legată de alimente și obsesii cu numărarea caloriilor; comportamente dezordonate, cum ar fi săritul peste mese și ignorarea semnalelor de foame; precum și îngrijorarea privind supraalimentarea și comportamente compensatorii, cum ar fi eliminarea altor grupe de alimente.

„Cultura dietelor creează un tipar nesănătos de comportament și credințe nerealiste legate de obiective și rezultate, toate acestea putând crește anxietatea și simptomele negative ale dispoziției și pot contribui la tulburări alimentare,” a spus Chase.

De asemenea, sănătatea mintală poate fi afectată, mai ales atunci când obiectivul dietei include modificarea formei corpului. Potrivit Asociației Naționale a Tulburărilor Alimentare, 35% dintre cei care țin dietă devin obsesivi, în timp ce 20-25% dintre aceste diete se transformă în tulburări alimentare. În plus față de conducerea către tulburări alimentare mai cunoscute, cum ar fi Anorexia Nervoasă, Bulimia și Tulburarea de Alimentație Compulsivă, dietele au fost, de asemenea, legate de simptomele depresiei și Tulburarea Dismorfică Corporală.

„Aspectul psihologic al dietei este uriaș,” a spus Christensen, fondatorul The SociEATy și nutriționist. „Dieting-ul poate afecta viața socială a unei persoane, precum și crește stresul legat de alimentație, nivelurile de cortizol și anxietatea, ceea ce nu este grozav pentru sănătatea și bunăstarea noastră.”

Christensen avertizează că persoanele care țin diete de orice tip își cresc drastic probabilitatea de a mânca compulsiv atunci când se restricționează. Studiile au arătat că alimentația compulsivă poate duce la cicluri de greutate — adică greutatea ta urcând și coborând — ceea ce este legat de efecte negative asupra sănătății. De fapt, dieting-ul și fluctuațiile ulterioare ale greutății au fost legate de consecințe periculoase pentru sănătate, inclusiv obezitate, comportamente alimentare dezordonate și alte tulburări psihologice, cancer, diabet de tip 2 și hipertensiune, potrivit Jurnalului Internațional de Obezitate.

Mai mult, este important de menționat că un corp subțire nu înseamnă neapărat un corp sănătos, ceea ce Christensen spune că este una dintre cele mai mari concepții greșite ale societății despre greutate și sănătate.

„Ideea că avem control 100% asupra greutăților noastre este falsă,” a spus Christensen. „Greutățile noastre sunt determinate de genetică, mediul înconjurător și factorii de stil de viață.”

Desigur, pot exista diete mai potrivite pentru nevoile nutriționale ale unei persoane, și este important să consulți un medic sau un nutriționist înainte de a decide când și cum să urmezi orice dietă.

„Fiecare persoană este diferită din punct de vedere metabolic,” spune Dr. Li. „O dietă nu functioneaza pentru toată lumea.”


Sursa- 

Kennedy Dierks

Comments

Popular Posts