CE ESTE DIETA KETO MURDARA

Dieta keto murdară este un tip de dietă ketogenică care este bogată în alimente ultra-procesate (fast-food), ingrediente artificiale și alimente preambalate. Spre deosebire de dieta keto tradițională sau keto curată, aceasta nu ține cont de calitatea alimentelor consumate, atâta timp cât se încadrează în macronutrientii zilnici ai dietei. Cu toate acestea, dieta keto murdară respectă totuși împărțirea macronutrienților de 70-80% grăsimi, 10-20% proteine și 5-10% carbohidrați.

În esență, dieta keto murdară este o variantă a dietei keto (o dietă bogată în grăsimi, moderată în proteine și scăzută în carbohidrați) care permite consumul a orice dorești, atâta timp cât îți atinge obiectivele macro. Deși reduce aportul de carbohidrați, nu acordă atenție valorii nutriționale a grăsimilor și proteinelor consumate.

Din acest motiv, dieta keto murdară este mai flexibilă decât dietele ketogenice obișnuite. Dar, deoarece este mai puțin nutritivă decât keto curată, prezintă și riscuri de efecte adverse asupra sănătății dacă nu este gestionată corect.

Avantajele dietei keto murdare - Dieta keto murdară, deși mai puțin concentrată pe calitatea alimentelor decât dieta keto standard, respectă totuși regula principală a regimului: consumul mai mic de carbohidrați. Ca dietă restrictivă în carbohidrați, dietele keto murdare pot oferi totuși beneficiile obișnuite pe care le poți obține prin reducerea aportului de carbohidrați.

În primul rând, dieta keto murdară poate fi eficientă pentru arderea grăsimilor și pierderea în greutate. Prin schimbarea sursei de energie a corpului de la carbohidrați la grăsimi, poate reduce semnificativ greutatea corporală și indicele de masă corporală. În același timp, restricția de carbohidrați poate scădea nivelurile de colesterol, glucoză în sânge și trigliceride, un tip de grăsime.

Dieta keto a fost, de asemenea, arătată că suprimă apetitul, sporind și mai mult beneficiile pentru pierderea în greutate. Studiile arată că persoanele care au urmat diete ketogenice cu carbohidrați reduși (KLCDs) sunt mai puțin flămânde și au o dorință redusă de a mânca. Acest lucru este atribuit capacității keto de a suprima hormonul foamei, ghrelina.

Pe lângă pierderea în greutate, dieta keto murdară poate avea un impact și asupra nivelurilor de glucoză din sânge, ceea ce o face ideală pentru cei diagnosticați cu hiperglicemie. Carbohidrații sunt responsabili pentru creșterea zahărului din sânge, agravand hiperglicemia la diabetici de tip 2. Prin intermediul keto, aportul de carbohidrați este minimizat, ajutând diabeticii să mențină niveluri optime de zahăr în sânge.

Reducerea zahărului din sânge ajută, de asemenea, la combaterea inflamației cronice prin scăderea nivelurilor de insulină și stres oxidativ. Mai mult, minimizarea carbohidraților prin dieta keto murdară declanșează ficatul să ardă grăsimi și să producă cetone, care sunt molecule semnalizatoare antiinflamatoare. Cetonele inhibă inflammasomul NLRP3 al corpului, o cale inflamatorie, care ajută la reducerea bolilor inflamatorii.

Dezavantajele dietei keto murdare - Căutați o modalitate sănătoasă de a pierde în greutate? Dieta keto este răspunsul. Principalul beneficiu al unei diete ketogenice este pierderea în greutate. Deși reducerea carbohidraților joacă un rol important în realizarea acestui lucru, pierderea în greutate depinde în mare măsură de calitatea alimentelor. Aici dieta keto murdară nu reușește.

În contrast cu regimul ketogenic standard care se concentrează pe consumul de alimente naturale și nutritive, dieta keto murdară nu ține cont de calitatea alimentelor și nu evită alimentele procesate și zaharurile. De asemenea, nu acordă atenție tipului de grăsime consumată.

Dieta keto murdară înclină mai mult spre consumul de uleiuri vegetale inflamatorii, bogate în acid linoleic, un acid gras polinesaturat omega-6 (grăsimi trans). Deși sănătos într-o anumită măsură, consumul excesiv de acid linoleic poate stimula depozitarea grăsimilor și poate cauza obezitate.

Dieta keto murdară poate prezenta, de asemenea, un risc de deficiențe nutriționale. Fără a echilibra reducerea carbohidraților cu un aport sănătos de grăsimi nutritive, proteine și legume, dieta keto murdară nu poate oferi organismului cantitățile corecte de vitamine, minerale și fibre.

Mai mult, mesele keto murdare sunt, de asemenea, bogate în sodiu. Pentru persoanele sensibile la sare, un aport ridicat de sodiu este asociat cu tensiune arterială ridicată și un risc crescut de boli de inimă.

Poți pierde în greutate cu dieta keto murdară? - Dieta keto murdară este exact ca dieta keto obișnuită în termeni de conținut de macronutrienți. În această variantă, consumi în continuare o dietă care este 70-80% grăsimi, 10-20% proteine și doar 5-10% carbohidrați. Singurul lucru pe care îl modifică este ceea ce mănânci pentru a atinge acesti macronutrienti.

În timp ce dieta keto obișnuită, curata, este mai selectivă și alege grăsimi sănătoase și alimente mai nutritive, dieta keto murdară ignoră acest aspect și este mai flexibilă în ceea ce privește ceea ce poți mânca - chiar dacă asta înseamnă consumul de alimente procesate și ingrediente artificiale.

Cu toate acestea, deoarece dieta keto murdară restricționează aportul de carbohidrați, funcționează în continuare pentru a declanșa starea metabolică de cetoză a corpului. Și, ca atare, poate duce la pierderea în greutate, reducerea zahărului din sânge și suprimarea apetitului. Dieta keto murdară poate ajuta, de asemenea, la menținerea nivelurilor de zahăr din sânge și a inflamației sub control.

Dar pierderea în greutate nu se bazează în totalitate pe aportul de carbohidrați. Tipul de macronutrienți pe care îi consumi joacă, de asemenea, un rol în capacitatea ta de a pierde în greutate într-un mod sănătos. Favorizând alimentele procesate în locul alternativelor naturale și nutritive, dieta keto murdară prezintă riscuri de deficiențe de macronutrienți și fibre, afectând digestia, crescând depozitarea grăsimilor și, în cele din urmă, limitând pierderea în greutate.

Deși dieta keto murdară poate avea beneficii pe termen scurt pentru pierderea în greutate, lipsa unei nutriții echilibrate poate duce la riscuri pentru sănătate pe termen lung. Potrivit Sondajului Național de Examinare a Sănătății și Nutriției al CDC din SUA, un consum ridicat de carne procesată și băuturi zaharoase crește riscurile de diabet de tip 2, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Comments

Popular Posts