DIETA PALEO - CE ESTE SI DE CE ESTE ATAT DE POPULARA

Este un plan alimentar modelat pe dietele oamenilor preistorici potrivit pentru oamenii moderni?


O dietă paleo este un plan alimentar bazat pe alimente pe care oamenii le-ar fi putut consuma în timpul Epocii Paleolitice. Epoca Paleolitică datează de aproximativ 2,5 milioane până la 10.000 de ani în urmă.

O dietă paleo modernă include fructe, legume, carne slabă, pește, ouă, nuci și semințe. Acestea sunt alimente pe care oamenii le puteau obține in trecut prin vânătoare și cules. Nu include alimente care au devenit mai comune odată cu începutul agriculturii la scară mică, acum aproximativ 10.000 de ani. Aceste alimente includ cereale, leguminoase și produse lactate.

Alte denumiri pentru o dietă paleo includ dieta paleolitică, dieta Epocii de Piatră, dieta vânător-culegător și dieta omului din peșteră.

Scopul - Scopul unei diete paleo este de a consuma alimente care probabil erau consumate de primii oameni. Dieta se bazează pe ideea că genele noastre nu sunt bine adaptate pentru dietele moderne care au apărut odată cu agricultura.

Agricultura a făcut alimente precum cerealele și leguminoasele mai ușor accesibile. Și a introdus produsele lactate. De asemenea, agricultura a schimbat dietele animalelor pe care oamenii le consumau. Ideea dietei paleo este că aceste schimbări în dietă au depășit capacitatea corpului uman de a se adapta. Se crede că această nepotrivire contribuie la obezitate, diabet și boli de inimă în zilele noastre.

Dieta paleo are mai multe variații:

  • Primal Paleo: O variantă mai puțin strictă a dietei paleo
  • Paleo Normal: O variantă a dietei paleo care se bazează pe elementele de bază precum carnea, fructele de mare, fructele, legumele, nucile și semințele, ciocolata neagra, miere,vin
  • Paleo Strict: O variantă a dietei paleo care se bazează pe elementele de bază precum carnea, fructele de mare, fructele, legumele, nucile și semințele
  • PaleoFLEX: O dietă paleo de nivel mediu care permite un anumit adaos de zahăr, sare sau alți aditivi în șapte mese pe săptămână

De ce ai putea urma o dietă paleo - Ai putea alege să urmezi o dietă paleo pentru că dorești să:

  • Pierzi în greutate sau să menții o greutate sănătoasă
  • Reduci factorii de risc pentru bolile cardiovasculare

Detalii ale unei diete paleo - Recomandările variază între dietele paleo promovate în cărți și online. În general, dietele paleo urmează aceste reguli.

Ce să mănânci

  • Fructe
  • Legume
  • Nuci și semințe
  • Ouă
  • Carne slabă, în special de la animale hrănite cu iarbă sau vânat sălbatic
  • Pește, în special cei bogați în acizi grași omega-3, cum ar fi somonul, macroul și tonul 
  • Uleiuri din fructe și nuci, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de nucă

Ce să eviți

  • Cereale, cum ar fi grâul, ovăzul și orzul
  • Leguminoase, cum ar fi fasolea, lintea, arahidele
  • Produse lactate, cum ar fi laptele și brânza
  • Zahăr rafinat și adăugat
  • Sare adăugată
  • Legume amidonoase, cum ar fi porumbul, jicama, mazărea și cartofii albi
  • Alimente foarte procesate, cum ar fi chipsurile sau biscuiții

Meniul unei zile tipice - Iată ce ai putea mânca într-o zi tipică urmând o dietă paleo:

Mic dejun - Somon la grătar și pepene galben. Prânz - Salată făcută cu frunze de salata verde, morcov, castravete, roșii, avocado, nuci și stropite cu suc de lămâie. Cină - Friptură de vită slabă; broccoli aburit; salată făcută cu mix de verdețuri, roșii, avocado, ceapă, migdale și stropite cu suc de lămâie; și căpșuni pentru desert. Gustări - O portocală, bețișoare de morcov sau bețișoare de țelină.

Rezultate - În general, o dietă paleo are multe caracteristici ale dietelor sănătoase recomandate. Caracteristici comune ale dietei paleo includ accentul pe fructe, legume, carne slabă și evitarea alimentelor procesate. Dar există puține cercetări despre dietele paleo comparativ cu studiile despre dietele echilibrate cu mai multe grupuri alimentare variate.

Cele mai multe studii despre dietele paleo au inclus un număr mic de oameni. De asemenea, au durat doar câteva săptămâni sau luni. Definițiile dietei variază de la un studiu la altul. Așadar, este greu de spus cu siguranță la ce să se aștepte oamenii, mai ales pe termen lung.

În general, studiile pe termen scurt, cu un număr mic de participanți sugerează că o dietă paleo ar putea ajuta la gestionarea:

  • Pierderii în greutate
  • Tensiunii arteriale
  • Colesterolului
  • Trigliceridelor

Un studiu mare a analizat beneficiile tiparelor alimentare auto-raportate pe termen lung la tineri adulți din Spania. Cercetătorii au descoperit că dieta paleo a fost asociată cu factori de risc cardiovascular mai scăzuți. Riscul redus a provenit în mare parte din evitarea alimentelor foarte procesate, cum ar fi chipsurile și dulciurile, și consumul multor fructe și legume.

Sunt necesare studii mai lungi cu grupuri mari de oameni aleși aleatoriu pentru diete diferite pentru a înțelege beneficiile generale pe termen lung și posibilele riscuri ale unei diete paleo.

Întrebări despre dietele paleo - Unii oameni se îndoiesc de ideea că corpul uman nu s-a schimbat sau adaptat la alimentele care au apărut odată cu agricultura. Unii oameni sunt, de asemenea, îngrijorați de alimentele pe care dieta paleo le exclude.

Îngrijorări legate de nutriție - Principala îngrijorare legată de dietele paleo este lipsa cerealelor integrale și leguminoaselor. Aceste alimente sunt considerate surse bune de fibre, vitamine, proteine și alți nutrienți. De asemenea, produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi sunt surse bune de proteine, calciu, vitamine și alți nutrienți. Riscul potențial al unei diete paleo este că s-ar putea să nu obții toți nutrienții recomandați.

Cerealele integrale, leguminoasele și produsele lactate sunt, de asemenea, în general mai accesibile și disponibile decât alimentele precum vânatul sălbatic, animalele hrănite cu iarbă și nucile. Pentru unii oameni, o dietă paleo poate fi prea costisitoare. Sau costul unor alimente paleo poate duce la obținerea involuntară a mai puținor nutrienți esențiali.

Riscurile pe termen lung ale unei diete paleo nu sunt cunoscute. Datele din multe studii despre diete populare au arătat că dieta mediteraneană a fost singura cu multe beneficii fără riscul unor posibile efecte nocive. O dietă mediteraneană include fructe, legume, carne slabă, pește, cereale integrale, leguminoase și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

De asemenea, beneficiile potențiale ale unei diete paleo pot să nu depășească beneficiile altor diete sănătoase. Un studiu pe termen lung despre tiparele alimentare auto-raportate a arătat că urmând îndeaproape fie o dietă paleo, fie o dietă mediteraneană a dus la scăderi similare ale factorilor de risc cardiovascular.

Întrebări despre teoria dietei paleo - Unii experți au argumentat că ideea pe care se bazează dieta paleo nu este întreaga poveste. Argumentele pentru o înțelegere mai complexă a modului în care nevoile noastre nutriționale s-au schimbat includ:

  • Multe lucruri — nu doar agricultura — au modelat modul în care nevoile nutriționale ale oamenilor s-au schimbat. Dietele primilor oameni erau variate din cauza diferențelor geografice, climatice și disponibilității alimentelor.
  • Cercetătorii arheologici au găsit unelte pentru măcinarea cerealelor în situri de 30.000 de ani — cu mult înainte de introducerea agriculturii. Cercetătorii au studiat, de asemenea, microfosile de plante găsite în resturile dentare ale oamenilor paleolitici și neanderthalilor. Aceste studii au arătat că dietele lor includeau cereale sălbatice.
  • Cercetările genetice au arătat că schimbările evolutive importante au continuat după epoca paleolitică. Acestea includ schimbări în expresia genelor legate de descompunerea sau digestia amidonului din cereale și a lactozei din lapte.

Concluzia O dietă paleo te poate ajuta să pierzi în greutate sau să menții o greutate sănătoasă. De asemenea, poate avea alte efecte benefice asupra sănătății. Dar nu există studii clinice pe termen lung despre beneficiile și riscurile potențiale ale dietei.

Ai putea obține aceleași beneficii pentru sănătate prin suficient exercițiu fizic și o dietă echilibrată și sănătoasă. Asigură-te că mănânci multe fructe și legume ca parte a unei diete sănătoase. 



Sursa - Mayo Clinic

Comments

Popular Posts