BAUTURILE GAZOASE MAI PERICULOASE DECAT FUMATUL ?
Bauturile gazoase de tip Coca Cola, Pepsi, Fanta, etc contin cantitati mari de zahar sub forma de fructoza sau sirop de porumb, ceea ce reprezinta o contributie majora la cresterea ratelor de obezitate, diabet, boli de inima si alte boli cronice. Deci, atunci cand se spune ca a bea o cutie de suc este la fel de rau ca si fumatul unei tigari ( poate chiar mai rau ), nu este o exagerare.
Bauturile dulci carbogazoase sunt la fel de rele ca si fumatul pentru organismul uman, dar din cauza campaniilor de marketing masive facute aceste bauturi sunt considerate acceptabile pentru membrii societatii noastre dintre care cei mai vulnerabili sunt copiii. In acest secol 21 se face un adevarat scandal daca companiile producatoare de tigari ar lua in targetul lor si copiii, dar companiile care vand bauturi carbogazoase fac acest lucru in fiecare zi fara nici un fel de probleme.
Multi oameni se intreaba cat de rau poate fi sa bei o cutie de cola sau pepsi. Se pare insa ca nu exista nici un motiv pentru care noi oamenii mari sa bem asa ceva, iar despre copiii nici nu se mai discuta. Doar daca sa zicem ca esti blocat intr-un desert si nu ai altceva la indemana decat o sticla de cola, atunci poate ca ar merge , in rest nimic, zero. Fara bauturi carbogazoase si fructoza. Nu exista scuze. Din punct de vedere al sanatatii, sa bei un pahar de cola sau alta bautura racoritoare carbogazoasa este un dezastru. Doar o cutie de bautura carbogazoasa bauta in fiecare zi timp de un an poate aduce un surplus de 8 kg la greutatea noastra si ne creste riscul de diabet cu 85%. Motivul principal pentru care aceste bauturi sunt atat de periculoase pentru noi este fructoza pe care acestea o contin. Cantitatea de fructoza pe care o persoana ar putea sa o consume intr-o zi a fost din pacate prost estimata. Cu aproximativ 100 de ani in urma o persoana consuma aprox 15 grame de fructoza pe zi si aceasta in principal sub forma de fructe. In zilele noastre numai un sfert din populatia Americii consuma mai mult de 135 grame de fructoza pe zi si aceasta provenind din sucuri. 15 grame de fructoza pe zi sunt inofensive daca persoana respectiva nu sufera de niveluri ridicate de acid uric. Dar cand aceasta cantitate creste de aprox 10 ori, aceasta noua valoare rezultata devine o cauza majora a obezitatii si a aproape tuturor bolilor cronice degenerative. Multe branduri de sucuri inclusiv Coca Cola, Pepsi si Sprite contin mai multa fructoza decat se stie ca este declarat. Astfel ca in loc sa contina 55 % fructoza si 45 % glucoza, acestea contin in jur de 65 % cu aprox 20 % mai mult decat este declarat pe etichete. Potrivit unui studiu efectuat pe 23 de sortimente de bauturi carbogazoase, sucurile testate au avut un continut de 59 % fructoza, mult mai mare decat procentajul declarat de industriile producatoare de aceste sucuri. Cand te gandesti ca un american bea in jur de 215 litrii de sucuri pe an, aceasta diferenta in continutul de fructoza poate face o mare diferenta si in ceea ce priveste sanatatea.
In timp ce industriile producatoare de sucuri carbogazoase sustin cu tarie ca nu exista nici o legatura intre fructoza si diferite forme de boala sau obezitate, oamenii de stiinta au ajuns la alte concluzii. Dr David Ludwig de la Spitalul de copii din Boston a facut un studiu referitor la impactul pe care zaharul si bauturile indulcite il au asupra sanatatii copiiilor. In urma studiului el a tras concluzia ca la fiecare pahar in plus de bautura racoritoare dulce, atat indicele de masa corporala cat si cotele de obezitate au crescut la fiecare copil studiat. Un alt studiu efectuat in Marea Britanie a explorat efectele asupra obezitatii atunci cand masinile de sucuri si sifon au fost eliminate din scoli pentru o perioada de un an. In scolile in care masinile au fost eliminate, obezitatea a ramas constanta iar in scolile in care masinile au fost functionale de-a lungul anului, obezitatea a crescut. Intr-un studiu facut in 2009 asupra a 16 voluntari acestia au fost hraniti cu o dieta controlata care continea si cantitati ridicate de fructoza. Dupa 10 saptamani, voluntarii produsesera noi celule de grasime in jurul inimii, al ficatului si organelor digestive. Ei au aratat de asemenea semne de procesare anormala a alimentelor care aveau legatura stransa cu aparitia diabetului si a bolilor de inima. Un al doilea grup de voluntari care au fost hraniti cu aceeasi dieta dar cu glucoza in loc de fructoza nu au avut astfel de reactii ca si voluntarii din primul grup.
Sursa : Dr Mercola
Comments
Post a Comment