SUNTEM CE MANCAM- sa mancam sanatos
Peter Farb si George Armelagos, autorii cartii " Consuming Passions : The Anthropology of Eating", au mentionat in cartea lor ca "mancarea intr-o mare masura este ceea ce detine o societate impreuna si ceea ce mananca o societate este strans legat de experientele profunde si spirituale ale acesteia". Conexiunea intre produsele alimentare si cresterea spirituala este mult mai profunda decat ceea ce poate parea la prima vedere.
Daca te gandesti la asta, aproape fiecare cale spirituala pe care o urmeaza o religie organizata, acorda o atentie deosebita dietei alimentare si tipurilor de alimente. Efectele directe ale produselor alimentare sunt variate in spiritualitate si variaza de la post la pregatirea meselor speciale in diferite ocazii si evenimente, prin faptul ca in fiecare an aduce membrii familiei sau comunitatii respective impreuna. Pur si simplu suntem ceea ce mancam.
Tot mai mult incepem sa auzim despre alimente inaltatoare, deprimante, de intinerire, de detoxifiere, alimente yang si yin, junk food si chiar alimente "etice". In cuvintele lui Hypocrate mai bine spus : "mancarea sa fie medicamentul tau, iar medicamentul sa fie hrana ta ". Alimentele pe care le mancam afecteaza cum si ce asimileaza corpul nostru, care mai apoi influenteaza in bine sau rau, dar in mod direct, chimia celulara din corpul nostru, fluxul sanguin care hraneste celulele si starea noastra fizica si mentala de bine.
Naturalistul Joseph Wood Krutch a spus ca " daca nu permitem pamantului sa produca frumusete si bucurie, el va sfarsi prin a nu mai produce nici mancare ". Acest lucru este foarte relevant astazi cand pamantul este suprapopulat, iar resursele naturale sunt din ce in ce mai epuizate.
Penny Kelly, autoarea cartii "Din pamant in stomac ", explica de ce din ce in ce mai multi oameni se imbolnavesc, mor prea devreme, sau consuma atat de multe medicamente pentru bolile lor incat devin dependenti de acestea. Ea demonstreaza de asemenea cum o dieta corecta poate vindeca si cum de multe ori vindecarea are rezultate imediate. "Daca vrei sa fi sanatos trebuie sa inveti sa-ti onorezi organismul cu nevoile lui unice si nu sa urmezi cele mai recente si ultime mode in alimentatie", explica autoarea.
Ceea ce se intampla in organismul nostru ne afecteaza claritatea mintii si capacitatea de a lua deciziile corecte. Ar trebui sa incepem sa exploram alternative mai bune, cum ar fi mancarea buna, organica si naturala cat de des putem. O dieta echilibrata conduce la un organism si o minte echilibrata. Sa ne oprim putin si sa ne gandim la ceea ce mancam, de ce mancam si ce are nevoie corpul nostru cu adevarat. Sa ne amintim de Inteligenta Corpului - daca ascultam, corpul nostru ne va lasa sa stim daca ceea ce mancam este bun pentru noi sau nu.
SA MANCAM SANATOS !
Comments
Post a Comment