DIETA PALEO - AVANTAJE SI DEZAVANTAJE

Dieta paleo încurajează consumul de alimente integrale precum semințe, nuci, fructe, legume, vânat și ouă, în timp ce exclude alimentele introduse prin agricultură și industrie, precum produsele lactate, fasolea, cerealele, sarea, alcoolul, cafeaua și alimentele procesate. Orice alimente care nu erau disponibile în perioada paleolitică sunt considerate dăunătoare pentru sănătate și sunt interzise. Adeptii dietei paleo consideră că organismul nu este "construit" pentru a procesa alimente produse prin procese agricole sau industriale și că aceste alimente sunt cauza bolilor precum diabetul, cancerul și obezitatea.

Susținătorii dietei paleo cred că, prin consumul doar al alimentelor de bază pe care le consumau strămoșii noștri, am eradica multe dintre problemele apărute odată cu introducerea de noi alimente după Revoluția Neolitică, când stilul de viață de vânător-culegător a fost înlocuit de agricultură.

Dieta paleo este o dietă foarte populară, dar și extrem de controversată. Unele dintre avantajele și dezavantajele urmatului acestui plan alimentar sunt descrise mai jos.




Avantaje

  • Dieta este bogată în potasiu – Consumul de multe fructe și legume crește nivelul de potasiu, ceea ce este important pentru menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase și pentru funcționarea sănătoasă a rinichilor și mușchilor.
  • Grăsimile sunt sănătoase – Consumul moderat de grăsimi nesaturate, precum cele găsite în nuci, avocado și ulei de măsline, duce la un profil lipidic sănătos.
  • Conținut ridicat de proteine – Proteinele sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea pielii, mușchilor, oaselor și cartilajelor. Cantități adecvate de proteine slabe în dietă contribuie la o compoziție corporală sănătoasă și la o reacție scăzută a insulinei.
  • Eliminarea alimentelor procesate – Dieta este compusă din alimente integrale, ceea ce înseamnă că se consumă mai puțină sare și zahăr. Acest lucru îmbunătățește nivelul zahărului din sânge și tensiunea arterială și poate reduce riscul de boli cardiovasculare și diabet.

Dezavantaje

  • Porțiile de mâncare permise de dietă depășesc alocațiile zilnice recomandate pentru acele alimente.
  • Eliminarea grupurilor întregi de alimente poate însemna că nutrienți și vitamine esențiale nu sunt incluse în dietă.
  • Oamenii din Occident obțin adesea calciul din lapte, brânză și iaurt, iar cei care urmează dieta paleo riscă să aibă un consum insuficient de calciu și, prin urmare, o densitate scăzută a oaselor și dinților.
  • Eliminarea cerealelor integrale poate însemna un aport redus de fibre, care sunt benefice pentru sănătatea intestinală.
  • Dieta nu permite consumul de leguminoase, care sunt foarte benefice pentru sănătatea intestinală și bogate în magneziu, seleniu și mangan.
  • Oamenii de astăzi nu sunt genetic identici cu strămoșii din perioada paleolitică, așa cum presupune dieta paleo. Ne-am evoluat pentru a ne adapta mediului în schimbare.
  • Dieta nu ține cont de gama largă de alimente care erau disponibile în perioada paleolitică și nu există dovezi suficiente pentru a stabili exact ce cantitate și proporții de alimente erau consumate în acea perioadă.
  • Nu este posibil să adoptăm pe deplin aceeași dietă pe care o aveau oamenii în perioadele paleolitice, pur și simplu pentru că animalele și plantele au evoluat de atunci și sunt diferite în comparație cu ceea ce erau acum 10.000 de ani.

 


Sursa - www.news-medical.net

Comments

Popular Posts