CE BENEFICII POT ADUCE LAMAILE SANATATII TALE

 Lămâile sunt fructe nutritive care pot oferi mai multe beneficii pentru sănătate. Ele sunt o sursă bogată de vitamina C și consumul lor POATE reduce riscul bolilor de inimă și cancerului.

Lămâile sunt fructe populare pe care oamenii le folosesc în cantități mici pentru a adăuga aromă la produse de patiserie, sosuri, dressinguri pentru salate, marinade, băuturi și deserturi. Cu toate acestea, oamenii rar le consumă singure datorită gustului lor intens și acrișor.

Lămâile sunt o bună sursă de vitamina C. O lămâie de 58 de grame poate furniza peste 30 de miligrame de vitamina C.

Vitamina C este esențială pentru sănătate, iar o deficiență poate duce la probleme de sănătate. Exploratorii timpurii știau acest lucru și luau lămâi în lungile lor călătorii pentru a preveni sau trata scorbutul, o afecțiune gravă care era frecventă printre marinari.

Acest articol examinează conținutul nutritiv al lămâilor, posibilele lor beneficii pentru sănătate, modalități de folosire în alimentație și eventualele riscuri pentru sănătate.

Lămâile sunt o excelentă sursă de vitamina C și flavonoide, care sunt antioxidanți.


Antioxidanții ajută la eliminarea radicalilor liberi care pot deteriora celulele din corp.


Acești nutrienți pot ajuta la prevenirea bolilor și la îmbunătățirea sănătății și bunăstării.


Iată câteva dintre beneficiile posibile ale consumului de lămâi:


Reducerea riscului de accident vascular cerebral

Conform unui studiu din 2012, flavonoidele din fructele citrice ar putea ajuta la reducerea riscului de accident vascular ischemic la femei.

Un studiu bazat pe datele a 1apropape de 70.000 de femei pe parcurs de 14 ani a arătat că cele care au consumat cele mai multe fructe citrice au avut un risc cu 19% mai mic de accident vascular ischemic comparativ cu femeile care au consumat cel mai puțin.


Accidentul vascular ischemic este cel mai comun tip de accident vascular cerebral. Acesta poate apărea atunci când un cheag de sânge blochează fluxul de sânge către creier.


Un studiu din 2019 a arătat că consumul pe termen lung și regulat al alimentelor bogate în flavonoide poate ajuta la protejarea împotriva cancerului și bolilor cardiovasculare. Totuși, studiul a indicat că persoanele care fumează sau consumă mult alcool au mai puține șanse să beneficieze.


Tensiunea arterială

Un studiu din 2014 a descoperit că femeile din Japonia care mergeau pe jos în mod regulat și consumau zilnic lămâie aveau tensiune arterială mai scăzută decât cele care nu făceau acest lucru.

Este nevoie de mai multe cercetări pentru a identifica rolul lămâii în această îmbunătățire și pentru a descoperi dacă consumul de lămâie poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, deoarece mersul zilnic poate, de asemenea, să scadă tensiunea arterială.


Prevenirea cancerului

Lămâile și sucul de lămâie sunt o excelentă sursă de vitamina C antioxidantă.

Antioxidanții pot ajuta la prevenirea daunelor celulare cauzate de radicalii liberi, care pot duce la cancer. Cu toate acestea, nu este clar exact cum pot ajuta antioxidanții în prevenirea cancerului.






Menținerea unui ten sănătos

Vitamina C joacă un rol vital în formarea colagenului, sistemul de susținere al pielii.

Expunerea la soare, poluarea, vârsta și alte factori pot duce la deteriorarea pielii. Un studiu pe șoareci din 2014 a sugerat că consumul de vitamina C în forma sa naturală sau aplicarea sa topică poate ajuta la prevenirea acestui tip de deteriorare.




Prevenirea astmului

Persoanele cu astm care consumă cantități mai mari de vitamina C și alte nutrienți când au răceală pot avea mai puține atacuri de astm, conform unei revizuiri.

Autorii au găsit dovezi că vitamina C a beneficiat și persoanele cu hipersensibilitate bronșică când au avut și răceală comună.


Cu toate acestea, ei au cerut mai multe cercetări.


Creșterea absorbției de fier

Deficiența de fier este una dintre principalele cauze ale anemiei.

Combinația alimentelor bogate în vitamina C cu alimente bogate în fier maximizează capacitatea organismului de a absorbi fierul.


Cu toate acestea, o cantitate mare de vitamina C poate provoca probleme gastrointestinale la persoanele care iau suplimente de fier. Din acest motiv, este mai bine să obținem fier din surse alimentare, cum ar fi ficatul de vită, linte, stafide, fasole uscată, carne de animale și spanac.


Stropirea cu puțin suc de lămâie peste o salată care conține frunze de spanac poate ajuta la maximizarea absorbției atât a fierului, cât și a vitaminei C.


Stimularea sistemului imunitar

Alimentele bogate în vitamina C și alte antioxidanți pot ajuta la întărirea sistemului imunitar împotriva germenilor care cauzează răceala și gripa.


O revizuire a constatat că, în timp ce suplimentele de vitamina C nu par să reducă incidența răcelilor într-o populație, acestea pot ajuta la reducerea duratei unei răceli. De asemenea, vitamina C poate contribui la stimularea imunității la persoanele care se află în activități fizice extreme.


Storcerea unei lămâi întregi într-un pahar de apă caldă cu o lingură mare de miere face o băutură reconfortantă pentru cineva care are tuse sau răceală.




Pierderea în greutate

Într-un studiu din 2008, rozătoarele care au consumat fenoli din coaja de lămâie cu o dietă bogată în grăsimi timp de 12 săptămâni au câștigat mai puțin în greutate decât cele care nu au consumat lămâie.

În 2016, 84 de femei premenopauzale din Coreea cu un indice de masă corporală (BMI) ridicat au urmat o dietă de detoxifiere cu lămâie sau o altă dietă timp de 7 zile. Cele care au urmat dieta de detoxifiere cu lămâie au experimentat îmbunătățiri mai mari în rezistența la insulină, grăsimea corporală, BMI, greutate corporală și raport talie-șold decât cele pe alte diete.


Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma dacă lămâia poate contribui la pierderea în greutate și, în caz afirmativ, cum.



Sursa

Revizuit medical de Kathy W. Warwick, RDN, CDCES, Nutriție — Scris de Megan Ware, RDN, L.D. — Actualizat la 24 iulie 2023

Comments

Popular Posts