Cartinoi.ro

Tuesday, February 8, 2011

PRODUSELE ALIMENTARE DIN CARNE PROCESATA

Posted by Irisma | Tuesday, February 8, 2011 | Category: , , , , , , |

Dintre alimentele procesate, cele mai rele si mai periculoase sunt produsele alimentare din carne prelucrata. Carnea prelucrata este conservata prin afumare, sarare sau adaugare de conservanti chimici. Cei mai problematici sunt nitratii care sunt adaugati la aceste produse din carne prelucrata sub forma de conservanti, coloranti si aromatizanti. Nitratii gasiti in produsele alimentare din carne prelucrata sunt frecvent transformati in nitrozamine care sunt in mod clar asociate cu un risc crescut de aparitie a unor forme de cancer. Pentru acest motiv USDA (United States Department of Agriculture) a cerut adaugarea de acid ascorbic ( vitamina C ) sau acid eritorbic in produsele alimentare provenite din carne prelucrata, deoarece acestea ajuta in reducerea formarii de nitrozamine. Carnea gatita la temperaturi foarte ridicate asa cum sunt produsele din carne procesata pot sa contina de asemenea in jur de 20 de tipuri diferite de amine heterociclice, substante legate de asemenea de aparitia unor forme de cancer. In ceea ce priveste aminele heterociclice, cea mai rea parte din carne este cea care s-a ars cel mai mult, motiv pentru care ar trebui evitata prajirea foarte mult a carnii si innegrirea si carbonizarea acesteia. De asemenea, cu cat carnea este supusa la temperaturi mai inalte cu atat mai mult creste si nivelul de nitrozamine din aceasta. Multe tipuri de carne prelucrata sunt de asemenea afumate iar afumarea este o cauza binecunoscuta de aparitie a hidrocarburilor aromatice policiclice cancerigene, care intra in alimente in urma procesului de afumare. Pot exista si alti factori de risc in privinta consumului de alimente din carne prelucrata, dar cei mai importanti care trebuie retinuti sunt acestia : nitrati si nitriti, aminele heterociclice si hidrocarburile aromate policiclice. In urma unor studii facute de World Cancer Research Fund in anul 2007 s-a constatat ca doar consumul unui singur carnat pe zi poate creste semnificativ riscul de aparitie a cancerului intestinal. Mai concret, 50 grame de carne procesata pe zi ridica probabilitatea de aparitie a cancerului cu 20 %. Alte studii au aratat de asemenea ca produsele din carne procesata cresc riscul de aparitie al urmatoarelor forme de cancer :
  • cancer de colon cu 50 %
  • cancer la vezica urinara cu 59 %
  • cancer la stomac cu 38 %
  • cancer la pancreas ( pancreatita ) cu 67 %
Si asta nu este tot. Preparatele alimentare din carne prelucrata pot creste riscul de aparitie a diabetului cu 50 % si poate reduce functionarea normala a plamanilor si creste riscul de aparitie al bolilor pulmonare obstructive cronice.




Currently have 0 comments:


Leave a Reply

Director cool mi-am tras! Plan de Afaceri Xweb.ro - Totul intr-un singur loc! toateBlogurile.ro Trafic Site a href="http://top-siteuri.ro/images/banners/top-siteuri.gif" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"> Director Web best hgh supplement