Cartinoi.ro

Friday, December 10, 2010

CE OUA MANCAM?





Humane Society din Statele Unite a lansat  un video realizat sub acoperire care arata abuzul facut asupra animalelor de la o ferma din Texas, cea mai mare producatoare de oua din Statele Unite. Filmul arata imagini cu pasari moarte, gaini acoperite in fecale si suprapopularea cu pasari din aceasta ferma. Printre altele, raportul CNN spune ca " la un moment dat se vede in imagini cum o gaina moarta se afla doar la cativa centimetrii de banda care transporta ouale, riscul de infectare al oualelor fiind de 100%".
Toata lumea cumpara oua de la magazinul alimentar cel putin o data pe saptamana. Iar in aceste zile de criza economica, oamenii cauta sa cumpere de obicei ce este mai ieftin. Altii cumpara oua organice ( care s-au dovedit ca nefiind chiar organice nici acestea ). Dar ceea ce contin aceste cartoane cu oua mari, frumoase si proaspete nu dezvaluie si povestea din spatele producerii lor. Si ceea ce poate fi o afacere buna pentru buzunarul cumparatorului nu este si o afacere buna si pentru sanatatea acestuia.
In marea majoritate a cazurilor, ouale din supermarket -uri provin de la gaini care au fost tinute toata viata lor in custi, poate chiar au fost abuzate si au suferit cu siguranta si sa nu mai spunem ca au crescut in conditii murdare care pun in pericol sanatatea omului. Acest lucru nu este valabil numai pentru ouale conventionale ci si pentru cele organice, bio, etc.
Dupa cum se vede in video-ul prezentat de Human Society pasarile de la aceasta ferma sunt tratate ca niste simple obiecte, sunt blocate in custi suprapopulate, acoperite in fecale. Aceste imagini nu sunt numai greu de vazut, ele iti cad si greu la stomac.
Numai luna trecuta, aceasta ferma prezentata in video, Cal - Maine, a retras de pe piata din Ohio, 288000 de oua testate pozitiv ca avand salmonella. Acest lucru nu este surprinzator daca privesti la pasarile din imagini. De fapt, un studiu britanic a aratat ca 23% din fermele ale caror gaini sunt crescute in custi au fost testate pozitiv cu salmonella, comparativ cu 5% din fermele ecologice.
Poate suna incredibil, dar in aceste custi care nu sunt cu mult mai mari decat o foaie A4 traiesc inghesuite cate 4-5 gaini. Aceste pasari abia daca se pot misca, de intins aripile nici nu mai poate fi vorba sau sa caute mancare si sa scormoneasca pamantul ca o gaine normala. Pe langa toate acestea, pasarile sunt injectate regulat cu antibiotice si hormoni, lucru ce reprezinta un pericol enorm pentru sanatatea oamenilor. De fiecare data cand cineva cumpara un carton cu aceste oua, acea persoana sustine acest sistem defect. Iar trecerea la oua organice nu este nici aceasta o solutie atat de simpla pe cum pare. Oamenii care consuma oua organice sunt convinse ca aceste oua provin de la gaini crescute in aer liber, dar asa cum arata foarte multe rapoarte, aceste ferme ecologice induc in eroare consumatorii. Un raport dat publicitatii de Cornucopia Institute spune ca "un mare procent din ouale vandute ca si organice de pe piata ar trebui etichetate cu - oua produse cu hrana ecologica - mai degraba decat ca - oua organice - deoarece aceste pasari care le produc nu au pus niciodata piciorul in aer liber". Producatorii de oua organice ofera pasarilor mici pridvoare inchise cu acoperisuri si podele de lemn sau beton, lucru care nu are nci o legatura cu cuvantul "liber"de care sunt convinsi consumatorii de oua organice. Potrivit raportului facut de Cornucopia Institute "multe dintre pridvoarele facute de fermele ecologice reprezinta doar 3 - 5% din intreaga ferma de pasari, ceea ce inseamna ca 95% sau mai mult dintre pasari nu au nici un fel de acces la aceste pridvoare".
O alta practica a fermierilor producatori de oua este aceea de spalare a acestora intr-o baie de clor. In functie de metoda de spalare, cuticula protectoare a oului poate fi afectata. Acest lucru face ca oul sa devina mai vulnerabil la contaminare si alterare. Industria de producere a oualelor stie acest lucru astfel ca pentru a inlocui cuticula creata de Mama Natura si pusa acolo de aceasta pentru motive intemeiate, ei trebuie sa o inlocuiasca cu ceva, drept pentru care acopera oul cu un ulei mineral. Acest lucru este inrudit cu adaugarea de conservanti la produsele alimentare. Nu toate companiile producatoare de oua fac acest lucru, dar companiile mari, da , o fac, mai ales cele care trebuie sa transporte ouale pe distante mai lungi. Poate ca este putin probabil ca un fermier ecologic sa aleaga aceasta metoda de ungere a oului cu ulei mineral sau alte substante nocive, dar regulamentele sunt atat de variate de la tara la tara, fiecare natiune isi are regulile ei nebuloase incat nu se stie cu adevarat ce se intampla si cu aceste oua organice. Adevarul este ca atunci cand cumperi oua de la magazinul din coltul strazii, nu exista practic nici o modalitate de a determina modul in care acestea au fost curatate si prelucrate, cu exceptia cazului in care poti contacta producatorul si poti obtine un raspuns sincer de la acesta.
Adevarul este ca e cam greu sa cumperi oua bune in ziua de azi. Ideal ar fi sa cumparam oua de la oamenii care traiesc la tara, pentru ca avem siguranta ca acele gaini au cresut asa cum trebuie. Daca trebuie totusi sa cumparam din magazin, cel mai bine ar fi sa trecem pe oua organice, dar cum sa ne asiguram ca aceste gaini au fost crescute pe pasuni, ca sunt sanatoase si au o viata lunga si fericita in constiinta lor de gaini si ca produc oua cu arome superioare si continut nutritiv ridicat?


Currently have 0 comments:


Leave a Reply

Director cool mi-am tras! Plan de Afaceri Xweb.ro - Totul intr-un singur loc! toateBlogurile.ro Trafic Site a href="http://top-siteuri.ro/images/banners/top-siteuri.gif" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"> Director Web best hgh supplement