Cartinoi.ro

Sunday, September 12, 2010

DEFICIENTA DE VITAMINA K ( I )

Vitamina K poate fi numita cu usurinta "urmatoarea vitamina D" in urma ultimelor cercetari in domeniu care au inceput sa scoata la iveala tot mai multe beneficii aduse de aceasta sanatatii noastre. Asa cum mai bine de 10 ani in urma vitamina D a fost recunoscuta ca fiind vitala pentru organismul uman, se pare ca si vitamina K are unele proprietati care nu au fost prea mult bagate in seama pana acum de oamenii de stiinta. Potrivit Dr. Cees Vermeer, unul dintre cercetatorii de top din lume in privinta vitaminei K, aproape toata lumea are deficit de vitamina K, asa cum exista si un deficit de vitamina D. Masuratorile de vitamina K se pot face cu precizie in plasma din sange, dar nu sunt foarte utile, deoarece acestea reflecta in principal ceea ce ai mancat cu o zi in urma. Cei mai multi oameni obtin suficienta vitamina K din dieta alimentara pentru a putea mentine un nivel adecvat de coagulare a sangelui, dar nu suficient pentru a oferii protectie in urmatoarele probleme de sanatate : calcifiere arteriala, boli cardiovasculare si varice, osteoporoza, cancer la prostata, cancer pulmonar, cancer la ficat, leucemie, probleme de sanatate legate de creier, inclusiv dementa si lista pare sa continue si sa creasca.
Vitamina K apare in doua forme si este important sa se inteleaga diferenta dintre ele inainte de a elabora un plan de nutritie de atac. Asa ca vitamina K este impartita in K1 si K2.
  • Vitamina K1 se gaseste in legume verzi si merge direct la ficat, ajutand la mentinerea sistemului de coagulare a sangelui in conditii optime. Este de asemenea vitamina care protejeaza vasele de sange impotriva calcifierii,  ajuta oasele sa retina calciul si ajuta la dezvoltarea corecta a structurii cristaline.
  • Vitamina K2 este produsa de bacterii prezente in cantitati mari in intestin, dar din pacate nu poate fi absorbita de acolo si trece rapid in materia fecala. Vitamina K2 merge direct in peretii vaselor de sange, oase si alte tesuturi si mai putin sau deloc in ficat. Este prezenta in produsele fermentate, cum sunt branzeturile , dar in special in branza de soia cum este "natto", care este pe departe cea mai bogata sursa de vitamina K2.
Pentru a face treburile si mai complicate sa spunem si ca exista mai multe feluri de vitamina K2. MK8 si MK9 provin in principal din produse lactate. MK4 si MK7 sunt doua dintre cele mai importante forme ale K2 si tind sa actioneze in mod diferit in organismul uman.
  • MK4 este un produs sintetic, foarte asemanator cu vitamina K1, iar corpul uman este capabil sa transforme vitamina K1 in vitamina MK4. Cu toate acestea MK4 are un timp de injumatatire foarte scurt, de aproximativ o ora, facand din el un candidat foarte sarac ca si supliment alimentar.
  • MK7 este un agent mai nou, cu mai multe aplicatii practice, deoarece acesta ramane in organism pentru mai mult timp, perioada de injumatatire fiind de trei zile, ceea ce inseamna ca are sanse mult mai bune in a construi un nivel consistent de sange in comparatie cu celelalte feluri de vitamina K. MK7 se gaseste in cantitati uriase in natto japonez, cu toate acestea putini oameni tolereaza mirosul si consistenta acestui produs alimentar.
In anul 2008, un grup de cercetatori germani, au descoperit ca vitamina K2 ofera o protectie substantiala in cancerul de prostata, principala cauza de prostata in randul barbatilor. Potrivit Dr. Vermeer, barbatii care au beneficiat de niveluri ridicate de K2, au cu 50% mai putine sanse de a avea cancer la prostata.
In 2004, studiul Rotterdam a demonstrat pentru prima data efectul benefic al vitaminei K2 si a aratat ca persoanele care consuma 45 mcg de K2 pe zi traiesc cu 7 ani mai mult decat persoanele care consuma 12 mcg pe zi.
Intr-un studiu ulterior numit Studiul Prospect, in care au fost urmarite 16000 de persoane timp de 10 ani, cercetatorii au aratat ca fiecare supliment de 10 mcg de vitamina K2 in dieta alimentara au redus cu 9% bolile cardiace.
Constatarile preliminare sugereaza de asemenea ca vitamina K poate ajuta in bolile cerebrale, dar este prea devreme pentru a spune cu exactitate ce daune poate impiedica si cum. Oricum, noi asteptam sa vedem concluziile, pentru ca aceasta este o tema de care oamenii de stiinta se ocupa inca, cercetarile nefiind incheiate.

SA MANCAM SANATOS !

Currently have 0 comments:


Leave a Reply

Director cool mi-am tras! Plan de Afaceri Xweb.ro - Totul intr-un singur loc! toateBlogurile.ro Trafic Site a href="http://top-siteuri.ro/images/banners/top-siteuri.gif" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"> Director Web best hgh supplement