Cartinoi.ro

Monday, September 20, 2010

ALT STUDIU DESPRE OMEGA 3

Cu 50 de ani in urma, doi epidemiologi danezi au inceput sa-si puna intrebarea de ce populatia inuita din Groenlanda avea o rata foarte scazuta in ceea ce priveste atacurile de cord, cu toate ca dieta lor era foarte bogata in grasimi de balena si carne de foca. Asa ca au zburat in Groenlanda de unde au colectat probe de sange de la 130 de inuiti. Dupa ce le-au testat in laborator ei au descoperit niste substante chimice de care nu mai auzise nimeni pana atunci, numite omega 3. Astazi, acizii grasi omega 3 au ajuns sa fie o afacere de miliarde de dolari. Americanii cheltuiesc 2,6 miliarde de dolari pe an pe suplimente nutritive si alimente imbogatite cu acizi grasi omega 3. Se pare insa ca nu toti acesti bani sunt cheltuiti asa cum trebuie.
Deceniile de cercetare sustin ca tipurile de omega 3 gasite in animalele marine cum sunt pestii si krilul ( zooplancton care pluteste in stratul de la suprafata apei marilor si lacurilor, pana la 200 metrii adancime ), pot proteja inima oamenilor. Aceste animale contin doua tipuri de omega 3 :
  • EPA - acid eicosapentaenoic
  • DHA - acid docosahexanoic
Dar multe dintre alimentele care se gasesc pe piata si care contin omega 3, sunt suplimentate cu acid gras alfa-linoleic - ALA - tipul de omega 3 gasit in nuci si seminte. Cardiologii cred ca acesta din urma nu are aceleasi beneficii deoarece corpul uman nu poate converti ALA in EPA.
Deci, inca un studiu care ne pune in incurcatura si ne aduce o gramada de confuzie cand vine vorba de acizii grasi omega 3 si sanatatea noastra. Poate ca ar trebui sa intelegem diferentele dintre acesti acizi grasi pentru a ne da seama de impactul lor asupra sanatatii noastre.
Cele mai multe beneficii pentru sanatate, spun oamenii de stiinta, sunt aduse de omega 3 gasit in animale marine ( EPA si  DHA ) si nicidecum de omega 3 gasit in plante ( ALA ). ALA, gasit in seminte si nuci este tipul de omega 3 gasit in plante si care este transformat in EPA si DHA, in corpul nostru intr-un raport foarte scazut. Deci, chiar daca mananci cantitati mari de ALA, corpul poate converti doar o cantitate foarte mica din acestea si numai atunci cand sunt prezente suficiente enzime care sa faca lucrul acesta. Asta nu inseamna ca omega 3 din plante este daunator sau ca ar trebui evitat, doar ca acestea nu sunt suficiente pentru a face in organism o treaba buna. Este foarte bun pentru organism omega 3 preluat din seminte de in si canepa, dar nu este suficient si trebuie completet cu omega 3 de origine animala.
Cand vine vorba de a alege un omega 3 bun pentru sanatate, provenit dintr-o sursa animala, optiunile sunt peste, ulei de peste, ulei din ficat de cod si ulei de kril. Sa le luam pe rand :
  • PESTE - intr-o lume perfecta ca a noastra ar trebui sa fie suficient sa mancam niste peste pentru a ne lua cantitatea de omega 3 necesara. Din pacate marea oferta de peste de pe piata este foarte puternic contaminata cu poluanti industriali si toxine cum este mercurul, alte metale grele si radioactive, care pur si simplu ne otravesc.
  • UEIUL DE PESTE - acesta este recomandat ca o sursa foarte buna de omega 3 cu beneficii importante asupra sanatatii, dar care este foarte slaba in antioxidanti. Acesta este un dezavantaj major pentru ca cu cat luam mai mult ulei de peste cu atat mai mult avem nevoie de antioxidanti de protectie. Acest lucru se intampla deoarece uleiul de peste este foarte perisabil si oxidarea lui duce la formarea de radicali liberi nesanatosi. Prin urmare antioxidantii sunt foarte necesari pentru a garanta faptul ca uleiul de peste nu se oxideaza si nu devine ranced in interiorul corpului nostru. Deci, avem nevoie de un consum suplimentar de antioxidanti atunci cand consumam ulei de peste.
  • ULEIUL DIN FICAT DE COD- acesta nu este foarte recomandat de oamenii de stiinta deoarece are raporturi problematice in privinta vitaminelor A si D.
  • ULEIUL DE KRIL - ei, se pare ca acesta este cu siguranta cel mai bun ulei care ne poate furniza cea mai buna sursa de acid gras omega 3. Antioxidantul oferit de uleiul de kril este de 48 de ori mai puternic decat cel oferit de uleiul de peste, iar uleiul de kril contine pe langa altele, astaxantin, o sursa unica de flavonoide marine, care creaza o legatura speciala intre EPA si DHA, care permite metabolizarea directa a antioxidantilor. Krilul este o sursa de omega 3 ecologica si durabila, reprezinta cea mai mare biomasa din lume si recoltarea de krili este una dintre cele mai bine reglemenate treburi de pe planeta, care utilizeaza precautii internationale stricte revizuite periodic pentru a asigura durabilitatea acestora.
Acizii grasi omega 3 constituie unul dintre cele mai importante elemente nutritive esentiale. Trei studii recente au aratat ca deficitul de omega 3 poate provoca sau contribui la probleme grave de sanatate, atat mentala cat si fizica si se pare ca sta la baza a aproximativ 96 de mii de decese premature in fiecare an. In 2008 alte studii au aratat importanta vitala pe care o are omega 3 pentru o sanatate optima, subliniind importanta mentinerii unui inalt grad de administrare in dieta a acestuia de-a lungul vietii. Rezultatele testelor facute au aratat ca concentratiile scazute de EPA si DHA au condus la un risc crescut de deces in toate cazurile si declin cogntiv accelerat. S-a constatat ca persoanele care sufera de depresie au niveluri mici de omega 3. Aceste doua tipuri de omega 3 au fost gasite ca salvatoare in sindromul de intestin scurt la copii, iar testele facute pe copiii cu dizabilitati de invatare, a aratat ca omega 3 este un tratamnt eficient.
Omega 3 este bun in prevenirea tuturor bolilor de la sanatatea mentala la cea comportamentala, pentru toate varstele : boli de inima coronariene si accidente vasculare, deficienta de acizi grasi esentiali in copilarie ( dezvoltarea creierului ), boli autoimune ( lupus si nefropatie ), boala Chron, cancer de san, colon, prostata, hipertensiune arteriala usoara, artrita reumatoida, boala Parkinson, prevenirea nasterii premature.
Cei mai multi oameni nu reusesc sa consume cantitati suficiente da acizi grasi omega 3, de aceea deficienta de omega 3 este considerat al saselea criminal in randul populatiei. Statisticile arata ca majoritatea femeilor au deficit de omega 3. Un studiu efectuat in martie 1991 la Clinica Mayo, a aratat ca din 19 femei gravide care consumau o dieta alimentara normala, toate au avut deficit de omega 3. Un alt studiu facut pe un grup de femei eschimos si comparat cu un grup de femei canadiene, a aratat ca laptele matern provenit de la femeile canadiene avea un mare deficit de omega 3, fata de laptele provenit de la femeile eschimos.Celulele animale nu pot forma omega 3, iar un fat trebuie sa obtina toate cele 3 tipuri de acizi grasi omega 3 din dieta mamei sale. Aceste tipuri de omega 3 influenteaza dezvoltarea fatului, iar deficitul lor poate avea un impact devastator asupra creierului copiiilor si sanatatea ochilor.
In concluzie, toata lumea, femei, barbati si copii ar trebui sa consume omega 3 zi de zi in dieta lor alimentara. Omega 3 constituie una dintre cele mai simple si puternice metode folosite pentru a avea o sanatate de fier.


CE SA MANCAM SANATOS !

Sursa : Forbes, 2010

Currently have 1 comments:

  1. o singura intrebare : cum dumnezeu se explica existenta unor vegetarieni convinsi care reusesc sa atinga varste extrem de inaintate fara infarct fara depresii fara ..ma ntelegeti ?:)


Leave a Reply

Director cool mi-am tras! Plan de Afaceri Xweb.ro - Totul intr-un singur loc! toateBlogurile.ro Trafic Site a href="http://top-siteuri.ro/images/banners/top-siteuri.gif" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"> Director Web best hgh supplement