Sunday, September 19, 2010

ADEVARUL DESPRE SOIA

Nu exista nici o dovada ca daca consumam produse din soia ne imbunatatim sanatatea, se reduce degradarea mediului inconjurator sau incalzirea globala devine mai lenta. De fapt dovezile aparute in ultimul timp sugereaza exact contrariul. Deja, American Heart Association, nu mai accepta rapoartele de sanatate cu privire la beneficiile consumului de soia, inaintate de catre guvernul american. Daca ar fi sa studiem miile de studii facute referitoare la soia si produsele din soia, sigur nu am mai gasi-o ca fiind atat de sanatoasa. Acum, se pare ca mai exista totusi niste produse din soia care nu fac rau organismului, cum ar fi natto si tempeh ( produse fermentate in mod corespunzator ) care au fost consumate de secole si nu fac ravagii in corpul uman ca produsele nefermentate. De exemplu enzima nattokinase care se gaseste in natto, este o optiune mult mai puternica decat aspirina in ceea ce priveste dizolvarea cheagurilor de sange si a fost folosita in conditii de siguranta pentru mai mult de doua decenii. Din pacate, multi dintre noi mai cred inca in beneficiile produselor din soia, a laptelui de soia, etc.
Cresterea plantei de soia ca si aliment bun pentru sanatate este de fapt tot un succes al marketingului ca si in cazul altor produse alimentare. Potrivit studiului "Atitudinile consumatorilor despre nutritie-2008", 85% din consumatorii de soia si produse din soia sunt foarte siguri ca acestea sunt bune pentru sanatate. De asemenea, sondajul a constatat ca uleiul de soia se afla in topul celor mai bune 3 uleiuri de consum alese de oameni. Acesta este un caz tragic, alimentat de marketing si care va dura probabil ceva timp pana se va anula. Inca din 1999, cand "US Food and Drug Administration", a aprobat un raport de sanatate cu privire la produsele din soia, care spunea ca dietele sarace in grasimi saturate si colesterol, dar care includ 25 g de proteine de soia pe zi reduc riscul aparitiei bolilor de inima, vanzarile de soia au crescut foarte mult si nu numai in America ci si in toata lumea, pentru ca toata lumea se ia dupa americani. Intre anii 2000-2007, in America s-au introdus peste 2700 de produse noi din soia sau avand soia ca si ingredient. Numai in 2007 s-au introdus 161 de produse alimentare ce contin soia. Acest lucru a fost ca o bomba pentru producatorii de soia, ale caror profituri au cunoscut o adevarata expansiune de miliarde de dolari. Din 1992 pana in 2007 vanzarile de produse din soia au crescut de la 300 de milioane de dolari la 4 miliarde de dolari, potrivit Asociatiei Soyfoods din America de Nord.
Cu toate acestea, Weston A. Price Foundation, o fundatie non-profit de educatie si nutritie a depus o petitie la FDA in luna ianuarie a acestui an in care solicita acestei asociatii sa retracteze faptul ca soia este buna si ajuta in mentinerea sanatatii inimii, deoarece exista foarte putine dovezi stiintifice care sa sustina acest lucru, foarte multe contradictii referitoare la beneficiile aduse de soia si numeroase riscuri de sanatate dovedite.
Spre deosebire de Asia unde oamenii mananca cantitati mici de produse din soia fermentate, producatorii din vest au reusit sa scoata din acest aliment doua marfuri de aur : proteinele si uleiul. Iar in aceste produse alimentare nu este nimic natural sau sigur pentru sanatatea omului.
"Metodele inalte de tehnologie folosite in ziua de azi pentru prelucrarea boabelor de soia, nu numai ca elimina toxinele care sunt prezente in mod natural in soia, dar formeaza reziduuri toxice si cancerigene, create de temperaturile ridicate, de presiune, bai alcaline si acide si solventi de petrol", declara dr. Daniel Kaalya, autoarea cartii "The whole soy story". De asemenea, ea subliniaza concluziile la care ea si alti colegi au ajuns si anume ca soia nu numai ca nu reduce colesterolul ci dimpotriva ridica nivelul homocisteinei care poate duce la accidente vasculare, defecte din nastere si boli de inima.
Alte probleme de sanatate legate de o dieta bogata in soia si produse din soia mai sunt problemele tiroidiene, cresterea in greutate, letargia, starea generala de rau, oboseala, caderea parului, pierderea libidoului, pubertate prematura si alte probleme de sanatate la sugari, copii si adolescenti, cancer, probleme cerebrale, tulburari ale aparatului genital, pietre la rinichi, sistem imunitar slabit, alergii alimentare fatale. Nu mai spunem ca 80% din soia care se cultiva in ziua de azi este modificata genetic, iar de aici mai apar o serie de probleme pentru sanatate.
In ciuda acestor constatari, multi oameni inca au incredere in soia si produsele din soia gandind ca studiile stintifice ar putea fi gresite. Dar ceea ce insasi soia contine ar trebui sa ne dea de gandit : 
  • fitoestrogeni ( izoflavone ) genisteina si daidzeina, care imita si uneori blocheaza hormonii estrogeni.
  • fitatii, care blocheaza absorbtia de minerale in organism.
  • inhibitori enzimatici, care impiedica digestia proteinelor.
  • hemaggluttein, care fac ca celulele rosii din sange sa se adune la un loc, sa se lipeasca intre ele si inhiba cresterea si oxigenarea acestora.
  • cantitati mari de acizi grasi omega 6 care sunt inflamatori.
Chiar daca stiti aceste lucruri despre soia si nu consumati produse din soia cum ar fi laptele de soia, tofu, etc, tot sunteti consumator de soia daca consumati produse alimentare prelucrate, deoarece soia se gaseste acum in aproape toate felurile de produse, in diverse cantitati, chiar si doar ca un ingredient. Ce putem face ca sa evitam acest lucru? Aceasta nu este tocmai usor. Cel mai bun lucru ar fi sa cumparam numai alimente proaspete si naturale si sa le preparam singuri, mai ales daca stiti ca sunteti alergici la soia. Soiurile de soia care sunt totusi bune pentru consum sunt cele fermentate, deoarece in urma unui proces lung de fermantatie, fitatii si nivelurile de antinutrienti din soia sunt reduse si proprietatile lor benefice, cum ar fi crearea de probiotice naturale, devin disponibile pentru sistemul digestiv. Procesul de fermentare reduce de asemenea in mod semnificativ nivelul de izoflavoni periculosi care sunt similari cu estrogenii in structura lor chimica si pot interfera cu productia de estrogeni proprii. Deci, daca doriti sa mancati soia, optiunile cele mai sanatoase, pana la proba contrarie sunt urmatoarele :
  • natto - boabe de soia fermentate, cu textura adeziva si puternica, asemanatoare cu aroma de branza. Contine nattokinase, un puternic dizolvant al cheagurilor de sange. Este cea mai mare sursa de vitamina K2 de pe planeta si contine bacterii binefacatoare foarte puternice, Bacillus Subtilis.
  • tempeh - un fel de tort de soia fermentata, cu o textura ferma si gust de nuca sau chiar aroma de ciuperci.
  • miso - o pasta de soia fermentata, sarata, cu textua de unt, utilizata de obicei in supa de miso.
  • sos de soia - in mod traditional, sosul de soia se face prin fermentarea boabelor, sare si enzime dar ar trebui consumat cu precautie, deoarece sosul de soia care se gaseste pe piata este realizat printr-un proces chimic artificial.
CE SA MANCAM SANATOS !

Currently have 0 comments:


Leave a Reply

Director cool mi-am tras! Plan de Afaceri Xweb.ro - Totul intr-un singur loc! toateBlogurile.ro Trafic Site a href="http://top-siteuri.ro/images/banners/top-siteuri.gif" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"> Director Web best hgh supplement