Cartinoi.ro

Sunday, August 22, 2010

TELEVIZORUL DEZVOLTA SINDROMUL ADHD LA COPII

S-a constatat ca sugarii si copii mici care stau mult timp in fata televizorului au sanse foarte mari de a dezvolta ADHD pana la varsta de 7 ani. Un ultim studiu facut la Academia Americana de Pediatrie, arata ca vizionarea de secvente video la televizor de catre un copil mic, poate duce la tulburari de comportament si hiperactivitate al acestuia, mai tarziu in viata.
"Privitul la televizor recableaza creierul unui copil" a decarat dr. Dimitri Christakis cercetator si director al Institutului pentru Sanatatea Copilului din Seattle, "iar daunele incep sa se vada in jurul varstei de 7 ani, cand copilul nu mai acorda atentie la scoala". Ritmul privitului la televizor este mult prea accelerat pentru copiii mici in contrast cu stilul normal de viata pe care acestia ar trebui sa-l experimentaze. Schimbul de scene rapide de la televizor devin normale pentru copil cand de fapt nu este asa, ele nu sunt normale si nici naturale pentru creierul copilului. Expunerea creierului unui copil in curs de dezvoltare in fata televizorului poate suprastimula creierul, cauzand schimbari permanente in dezvoltarea cailor neuronale.
"De asemenea se pune in discutie si daca zgomotul produs de televizor in casa poate interfera cu dezvoltarea interioara si anume cu momentele in care copilul vorbeste cu el insusi, invatand sa gandeasca prin prisma problemelor si a planurilor care se developeaza la televizor si isi restrange capacitatea de a raspunde din impuls", a declarat Jane Healy, psiholog si expert in dezvoltarea creierului la copii.
Creierul sugarilor creste rapid. Chiar si un copil mic care se joaca cu propriile lui degete are tipare neuronale care vin din reflexul de indoire, intindere si apucare. Oamenii de stiinta spun ca la copii creierul are propria si unica lui cale de dezvoltare intre momentul nasterii si varsta de 3 ani. Caile neuronale ale unui bebe mic si dulce nu sunt inca dezvoltate definitiv. Acest proces se opreste in jurul varstei de 3 ani.
Exista foarte multi parinti care utilizeaza programe video pentru copii mici, unde ei incep sa invete sa citeasca de la varsta de cateva luni, cum ar fi "Baby Einstein" sau " Teletubbies". Oare aceste programe sunt de fapt atat de nocive incat mai tarziu copilul ajunge intr-o clasa speciala pentru terapie de comportament si tratament medicamentos ?
In studiul realizat de dr. Christakys pe un grup de mai mult de 2000 de copii, acesta a constatat ca, copiii intre 1 si 3 ani care au privit la televizor cate o ora, au avut cu 10% mai multe sanse de a dezvolta ADHD in preajma varstei de 7 ani. Iar copiii care au vizionat emisiuni la televizor mai mult de 3 ore pe zi au 30% mai multe sanse de a avea probleme de prestare a atentiei la scoala.
In America 26% din copiii de varsta de 2 ani au televizoare in camerele lor, iar 36% dintre familii lasa televizorul deschis aproape tot timpul, chiar si atunci cand nimeni nu se uita.
"Problema este ca sugarii si copiii mici nu au nevoie de televizor pentru a li se distrage atentia. Oamenii au crescut copii fara televizor si cu 10000 de ani in urma si sigur o pot face si acum. Cand un copil de un an se joaca cu o jucarie, el o poate explora, arunca sau chiar impunge cu degetele. In acest mod ei invata despre sunet, despre spatiu si acestea sunt actiuni ce le dezvolta competenta. Privitul la televizor insa nu le ofera aceeasi experienta senzoriala", spune dr Dorothy Singer de la Universitatea Yale.
Acest mediu pe care il ofera televizorul este unul care incurajeaza pasivitatea, limiteaza creativitatea si creste rezultatele in ceea ce priveste comportamentul agresiv.
ADHD afecteaza 12% dintre copiii de scoala din SUA, iar procentajul a crescut dramatic in ultimii 50 de ani. Studiile arata ca ADHD a inceput sa ia amploare o data cu introducerea emisiunilor pentru copii in anul 1950 luand o amploare si mai mare in anii 1980 cand au inceput sa apara aparatele video si filmele pe casete video. Oamenii de stiinta au observat ca acest sindrom nu tine cont de clasa sociala din care copilul face parte si cum in ziua de azi exista minim un televizor in fiecare casa, atunci ei au inteles ca este vorba de o cauza de mediu care provoaca acest sindrom. Iar televizorul este o cauza dupa cum arata studiul.
Nici un copil sub varsta de 2 ani nu ar trebui sa se uite la televizor absolut deloc, recomanda Academia Americana de Pediatrie. Medicii dau vina pe televizor pentru cresterea agresivitatii si a  obezitatii in randul copiiilor, iar acum apare si ADHD pe lista neagra a acestora. Ce-i de facut?
CUM SA TRAIM SANATOS ? !

Currently have 0 comments:


Leave a Reply

Director cool mi-am tras! Plan de Afaceri Xweb.ro - Totul intr-un singur loc! toateBlogurile.ro Trafic Site a href="http://top-siteuri.ro/images/banners/top-siteuri.gif" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"> Director Web best hgh supplement