Cartinoi.ro

Tuesday, August 10, 2010

METALELE GRELE DIN PRAFURILE DE PROTEINA

Posted by Irisma | Tuesday, August 10, 2010 | Category: , , , , , , , , , , , |

Cea mai rapida si usor digerabila cale de a ne reface stocul de proteina zilnica este acela de a folosi proteina sub forma de praf, care mai contine si o gramada de alti nutrienti benefici organismului uman. Aceste prafuri de proteina se afla pe primul loc in dieta culturistilor, sportivilor si a celor care vor sa slabeasca, inlocuind o masa din dieta lor cu un pahar din aceasta bautura. Cu toate acestea, in iulie 2010, la o emisiune televizata pe un post american - Consumer Reports - participantii la aceasta au relevat faptul ca nivelurile de arsenic, cadmiu, plumb si mercur din aceste prafuri sunt nesigure pentru consumul uman.
Folosind un laborator independent, Consumer Reports a testat 15 branduri de proteina pulbere pentru a masura nivelul de metale grele continut de acestea. Marcile testate includ Myoplex, Muscle Milk, BSN, Optimum Nutrition, GNC, producatori de proteina praf si alte astfel de produse. Studiile au folosit urmatorul standard pentru nivelurile de siguranta al acestor metele grele in organism, aprobat de institutiile farmaceutice din America :
  • arsenic - 15 micrograme  pe zi
  • cadmiu - 5 micrograme pe zi
  • plumb - 10 micrograme pe zi
  • mercur - 15 micrograme pe zi
Potrivit Consumer Report, toate cele 15 branduri testate au aratat existenta unuia sau mai multor metale grele in prafurile de proteina, incadrate in niveluri normale. Cu toate acestea Myoplex si Muscle Milk au continut nivele mult mai ridicate din aceste metale grele in praful de proteina ceea ce a dus la controverse privind siguranta consumului acestora.
Greg Pickett, fondatorul CytoSport Inc., care produce praful de proteina Muscle Milk, le-a raspuns celor de la Consumer Report ca acest produs este testat de mai multe laboratoare independente autorizate, cum este NFS International si ca acesta a trecut in mod constant testul standard pentru contaminatii cu metale grele stabilit de catre Asociatia Nationala Americana de Standarde Nutritionale si Suplimente Alimentare.
Un argument invocat in apararea producatorilor de proteina sub forma de praf este acela ca elemente ca arsenic, cadmiu, plumb si mercur pot fi gasite in alimentatia oamenilor in mod constant. Un mar contine in mod  natural urme de aluminiu, arsenic, plumb si mercur. Conform Food and Drug Administration si Agentiei pentru Protectia Mediului, toti pestii si crustaceele contin urme de mercur. Arsenic, cadmiu si plumb sunt oligoelemente gasite si in apa de baut din diferite zone. Deci aceste metale se gasesc pretutindeni si nu ar trebui considerate doar ca poluante si toxice. Un studiu realizat de Institutul de Tehnologie din Israel a aratat ca anumite microorganisme marine produc in mod natural cadmiu organic. Formele organice ale acestor oligoelemente se dovedesc a fi mai putin nocive si pot fi chiar benefice pentru corpul uman, dar in cantitati extrem de mici. Metalele anorganice sunt cele de fabricatie chimica si sunt mult mai daunatoare daca sunt consumate. Urme de metale anorganice se gasesc in aer si apa prin poluare si prin contaminarea solurilor.
Studiul facut de cei de la Consumer Report, indica prezenta metalelor grele in anumite marci de proteina praf, dar in acelasi timp aceste oligoelemente pot fi consumate in alimentatia de zi cu zi. Pericolul pe care il prezinta metalele grele vine mai mult din cantitatea consumata si mai putin din sursa acestora. Metalele grele apar peste tot in natura si pot exista acolo unde te astepti mai putin, dar trebuie sa fim constienti de cantitatile pe care le consumam.
CUM SA TRAIM SANATOS !

Currently have 0 comments:


Leave a Reply

Director cool mi-am tras! Plan de Afaceri Xweb.ro - Totul intr-un singur loc! toateBlogurile.ro Trafic Site a href="http://top-siteuri.ro/images/banners/top-siteuri.gif" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"> Director Web best hgh supplement