Cartinoi.ro

Saturday, August 7, 2010

LAPTELE CLONAT ESTE DE VANZARE

Laptele provenit de la vacile ale caror mame au fost clonate, este vandut pe piata in mod secret si ilegal. In ciuda nelinistii profunde a consumatorilor, laptele nu este etichetat si nu poate fi identificat in nici un mod ca fiind un produs ce vine de la un animal clonat, lasand consumatorii intr-un intuneric total cu privire le ceea ce ei beau in fiecare zi. Si totusi asta se intampla in Marea Britanie cel putin.
Producatorii de lapte implicati spun ca vor sa ramana anonimi, deoarece publicul britanic ar fi foarte dezgustat daca ar afla acest lucru, iar vanzarea de lapte ar putea scadea dramatic.
Agentia pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie a anuntat ca va investiga acest lucru pentru ca vanzarea unui astfel de produs este ilegal conform reglementarilor alimentare.
Cercetarea a identificat motive serioase de ingrijorare pentru sanatatea si bunastarea animalelor rezultate in urma clonarii. Exista dovezi de nasteri premature in randul acestor animale, deformari si morti premature.
Vacile utilizate in producerea acestui lapte atat de controversat isi au originile in Statele Unite, care a creat embrioni din ovule de vaci clonate, marca Holstein si sperma de tauri normali. Embrionii sunt inghetati si transportati in Marea Britanie unde sunt implantati in vacile gazda. Animalele rezultate sunt "supersize" si sunt folosite pentru a produce mari cantitati de lapte si de asmenea sunt folosite pentru reproductie. Aceste fapte au inceput sa iasa la iveala, dupa ce in urma cu trei ani s-a nascut vaca Dundee Paradise la o ferma din Shropshire, bineinteles clonata. Ulterior alti opt vitei clonati s-au nascut la mai multe ferme din Marea Britanie. Acum se pare ca laptele de la cel putin un animal, daca nu mai multe, se vinde pe piata pentru consum uman. O foarte mare surpriza au avut asociatiile guvernamentale si departamentul de agricultura, deoarece ei nu aveau cunostinta de aceste nasteri. Ulterior, UE si EFSA ( Asociatia Europeana pentru Siguranta Alimentara ) au lansat o investigatie majora cu scopul de a decide modul in care trebuiesc abordate tehnologiile controversate. Ca urmare a acestor lucruri, la inceputul acestei luni, europarlamentarii au votat in favoarea unei interdictii referitoare la carnea si laptele provenit din clone si au decis ca aceste produse nu pot fi puse pe piata fara aprobare. Cu toate acestea aceasta decizie nu s-a transformat intr-o lege. Detalii pe baza acestui subiect au aparut si in jurnalul International Herald Tribune, unde un fermier a recunoscut sub anonimat ca el foloseste laptele provenit de la o vaca clonata in productia de zi cu zi. El a mai spus ca a vandut embrioni de la aceeasi vaca clonata unor crescatori din Canada. El a facut aceste declaratii sub anonimat deoarece a spus ca nu vrea sa piarda o vaca de valoare daca s-ar afla ferma de la care provine.
Un purtator de cuvant al FSA a declarat: "incepand cu anul 2007, FSA a dat o lege din a carei interpretare reiese faptul ca laptele si carnea provenite de la animale clonate si urmasii lor sunt considerate alimente si ar trebui vandute pe piata cu o aprobare prealabila." Cu toate ca aceasta lege se pare ca exista din anul 2007 acelasi purtator de cuvant a spus ca pana in prezent nu s-a primit nici o solicitare din partea vreunui fermier pentru eliberarea vreunei aprobari de comercializare a acestor produse. "Agentia va incepe desigur sa investigheze orice rapoarte de alimente noi neautorizate care intra pe piata alimentara", a mai declarat el. Expertii europeni nu au identificat vreun risc in consumarea produselor ce vin de la animalele clonate. Dar unele campanii sustin ca ar putea declansa aparitia unor noi boli care vor trece de la animalele din ferme la oameni. RSPCA si Compassion in World Farming ( CiWF ) se opun categoric trecerii acestor produse in consumul uman. "Mi-ar fi groaza sa aflu ca laptele provenit de la o vaca clonata vine in lantul alimentar al Marii Britanii",  a declarat Peter Stevenson, consilier sef al CiWF. "In urma declaratiei facute de fermierul anonim publicul este profund preocupat de acest lucru si nu si-l doresc. Daca acest lucru se intampla, se demonstreaza ca exista lacune foarte grave in modul de productie al alimentelor din aceasta tara. Guvernul a recunoscut ca aceste animale sunt in tara de cel putin 3 ani, dar nu a facut nimic pentru a se asigura de siguranta laptelui si a carnii care ajunge pe mesele oamenilor", a mai declarat el. 
Un studiu realizat de FSA a demonstrat opozitia mare a oamenilor vis-a-vis de aceste produse alimentare clonate. Dr. Steve Griggs care a condus cercetarea, a declarat ca marea majoritate a oamenilor nu vor sa manance astfel de alimente sub nici o forma. O majoritate covarsitoare fie nu au dorit, fie nu erau siguri despre ce e vorba. De asemenea au existat ingrijorari si cu privire la partea etica a clonarii animalelor. Daca intradevar avem dreptul moral si etic sa mergem pe acest drum al clonarii.
CE PUII MEI MANCAM, SA MANCAM SANATOS ?!

Currently have 0 comments:


Leave a Reply

Director cool mi-am tras! Plan de Afaceri Xweb.ro - Totul intr-un singur loc! toateBlogurile.ro Trafic Site a href="http://top-siteuri.ro/images/banners/top-siteuri.gif" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"> Director Web best hgh supplement