Cartinoi.ro

Tuesday, August 3, 2010

INALTIMEA SI BOLILE DE INIMA

Pot fi bolile de inima influentate de inaltimea noastra? Potrivit unui studiu publicat in European Heart Jurnal, raspunsul poate fi da. Studiul care a analizat datele de la alte 52 de studii publicate anterior cu privire la legatura dintre inaltime si bolile de inima a fost facut pe 3 milioane de barbati si femei si a concluzionat faptul ca persoanele mici de inaltime au cu 50% mai multe sanse de a se imbolnavi de inima decat persoanele inalte. Bineinteles ca cea mai mare contributie o au in continuare greutatea, tensiunea arteriala, colesterolul si fumatul.
Pentru analiza, autorul principal al studiului, dr. Tuula Paajanen, cercetator in cadrul Departamentului de Medicina Legala de la Universitatea Tampere din Finlanda, a comparat mai multe grupuri de oameni inalti cu altele de oameni scunzi.
Barbatii scunzi au fost definiti ca fiind cei care au sub 168 cm inaltime iar femeile scunde ar fi cele care au sub 152 cm inaltime in timp ce barbatii inalti sunt cei cu peste 180 cm iar femeile inalte sunt cele care au peste 168 cm in inaltime. Comparativ cu persoanele inalte, cele scunde au  aproape 1.5 mai multe sanse de a muri din cauza bolilor cardiovasculare sau de a trai cu o boala cardiaca. Desi motivele exacte pentru care oamenii scunzi se pot imbolnavi mai repede de inima sunt inca neclare, cercetatorii speculeaza faptul ca persoanele scunde ar putea avea arterele mult mai inguste, motiv pentru care ele se pot infunda si bloca mai repede de-a lungul vietii mai ales daca exista si alti factori externi nocivi care pot influenta cum ar fi saracia, alimentatia nesantoasa si infectiile. Cu toate acestea, concluzii genetice recente sugereaza ca factorii genetici sunt mai degraba raspunzatori pentru aparitia bolilor cardiace, decat alimentatia deficitara.
Desi nu putem face nimic in ceea ce priveste inaltimea noastra, exista o multime de alte lucruri pe care le putem face pentru a reduce riscul de a ne imbolnavi de inima:
  • renuntarea la fumat
  • un regim alimentar sanatos - o dieta hranitoare este una dintre cele mai bune arme impotriva bolilor de inima. O dieta bogata in legume si fructe, cereale integrale, alimente bogate in fibre, peste si cat mai rar carne foarte slaba, deci o dieta cu cat mai putine grasimi este cea mai indicata in a avea o inima sanatoasa.
  • reducerea colesterolului din sange- nivelul optim ar trebui sa fie mai mic de 200 mg/dl
  • mentinerea unei tensiuni arteriale in limitele a 120/80 mm/hg
  • cat mai multa miscare, cel putin 30 minute pe zi te poate ajuta sa ai o inima sanatoasa, o tensiune arteriala buna, un colesterol scazut si o greutate normala.
CE PUII MEI !

Currently have 0 comments:


Leave a Reply

Director cool mi-am tras! Plan de Afaceri Xweb.ro - Totul intr-un singur loc! toateBlogurile.ro Trafic Site a href="http://top-siteuri.ro/images/banners/top-siteuri.gif" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"> Director Web best hgh supplement