Cartinoi.ro

Friday, August 20, 2010

EFECTE POZITIVE SI NEGATIVE A 7 PRODUSE ALIMENTARE COMUNE

CIOCOLATA

CE ESTE BUN :
  • contine antioxidanti - mai ales ciocolata neagra este foarte bogata in antioxidanti si flavonoide cum ar fi catechinele si procyanidinele.
  • este un bun protector cardiovascular- ciocolata neagra induce vasodilatatie coronariana, imbunatateste functia vasculara coronariana si scade aderenta de trombocite.
  • proprietati de inducere a starii de bine pe termen scurt.
  • nu creste tensiunea arteriala decat intr-o foarte mica masura, tensiunea aflandu-se in parametrii normali dupa consumarea acesteia.
  • este bogata in potasiu si magneziu
CE ESTE RAU :
  • continut ridicat de grasimi, zahar si calorii.
  • dependenta - ciocolata contine compusi activi care au proprietati de dependenta  ( amine biogene, methylxanthines si acizi grasi canabinoizi ).
  • migrena - poate provoca un atac de migrena la persoanele sensibile.
  • arsuri la stomac - efecte negative asupra sfincterului.
  • pietre la rinichi - creste secretia de oxalat urinar si poate provoca alcatuirea pietrelor la rinichi ( calculi de oxalat de calciu ).
SFATURI : este bine sa mancam ciocolata cu moderatie, persoanele care se stiu sensibile ar trebui sa o evite si este foarte bine sa bem multa apa dupa ce am consumat ciocolata pentru a neutraliza unele dintre efectele negative ale acesteia, cum ar fi formarea calculilor renali.



CARNEA

CE ESTE BUN :
  • o sursa bogata de minerale cum ar fi fierul si zincul.
  • o sursa bogata de vitamine cum cunt cele din complexul B si vitamina D .
  • o sursa excelenta de proteine completa.
CE ESTE RAU :
  • boli cardiovasculare - carnea are un continut ridicat de grasimi saturate care sunt asociate cu aparitia bolilor cardiovasculare.
  • boli colorectale - exista dovezi puternice care demonstreaza ca, consumul de carne creste riscul aparitiei adenomului colorectal si chiar complicatii mai grave.
  • artrita - studiile arata ca un consum ridicat de carne este asociat cu aparitia poliartritei inflamatorii.
  • diabet zaharat - consumul mare de carne creste riscul aparitiei diabetului zaharat de tip II. Studiile recente au aratat ca un consum ridicat de carne creste insulina din sange ( hiperinsulinemie ) si produce o rezistenta la insulina ( afectiune in care sumele normale de insulina sunt insuficiente pentru a produce o reactie normala a insulinei ) pentru persoanele non - diabetice.
SFATURI : alegeti numai carne macra fara grasime. Incercati sa evitati pe cat de mult posibil carnea prajita si cea pe gratar deoarece in timpul prepararii apar substante chimice nocive mutagene si cancerigene numite amine heterociclice si hidrocarburi policiclice aromate. Acestea din urma se gasesc in carnea facuta pe gratar si in carnea afumata.



ALUNELE SI NUCILE

CE ESTE BUN :
  • sursa excelenta de vitamine si minerale cum ar fi complexul B, vitamina E, seleniu, calciu, magneziu, cupru, fosfor si fier.
  • cea mai buna sursa de proteine vegetale.
  • sunt bogate in fibre, acizi grasi nesaturati si fitochimicale. Sunt o sursa bogata de acizi grasi omega 3.
  • contin un nivel scazut de grasimi saturate si un nivel ridicat de grasimi nesaturate. Studiile au aratat ca alunele si nucile reduc nivelul de colesterol LDL din sange.
  • compusii chimici existenti in nuci si alune protejeaza impotriva litiazei biliare.
  • protectori cardiovasculari - cercetatorii au descoperit ca persoanele care consuma regulat nuci si alune au riscuri mai mici de a dezvolta o boala de inima. Studiul a inclus peste 86000 de participanti care au mancat nuci si alune de cel putin 5 ori pe saptamana. Acestia au avut cu 35% mai putine sanse de a face o boala de inima decat persoanele care au mancat ocazional sau chiar deloc.
  • diabetul zaharat de tip II - nucile si alunele se pare ca au un efect neutru asupra glucozei si insulinei din sange, deci pot face parte din dieta persoanelor care au diabet. Studii canadiene recente au demonstrat ca migdalele reduc concentratia mare de glucoza din sange.
  • consumul de nuci si alune poate ajuta la mentinerea in buna stare a vederii la persoanele in varsta.
CE ESTE RAU :
  • grasimi - desi nucile si alunele crude contin grasimi bune, prelucrarea sau aromatizarea lor transforma aceste grasimi in grasimi rele si de asemenea le imbogateste cu zahar, sodiu si alte substante chimice si conservanti.
  • toate aceste fructe cu coaja tare sunt bogate in calorii.
  • unele persoane sunt alergice la alune si nuci si acestea ar trebui evitate in mod serios pentru ca pot duce la decese.
  • fructele cu coaja lemnoasa contin cantitati mari de oxalati care atunci cand devin prea concentrati in fluidele organismului se pot cristaliza si forma pietre la rinichi.
  • aflatoxina - nucile si alunele pot fi afectate de aflatoxina, producatoare de mucegaiuri. Aflatoxina este foarte toxica si cancerigena si este o substanta naturala produsa de un tip de ciuperca numita aspergillus.
SFATURI : fructele cu coaja lemnoasa pot fi cu siguranta parte a unei diete sanatoase. Este bine sa le mancam atunci cand vrem sa ne potolim foamea si pe cat se poate de natural, fara a fi prelucrate. Studiile arata ca pentru a vedea beneficii maxime ar trebui sa consumam intre 30 - 60 grame pe zi.



CAFEAUA

CE ESTE BUN
  • cafeaua reprezinta o sursa bogata de antioxidanti cum ar fi acidul chlorogenic si melanoidins
  • boala Parkinson - exista dovezi puternice care demonstreaza ca un consum regulat de cafea reduce riscul aparitiei aceste boli.
  • diabetul zaharat - consumul de cafea este protectiv in aparitia diabetului zaharat de tip II. Un studiu al asistentilor medicali din SUA a aratat ca un consum moderat de cofeina sau cafea decofeinizata poate reduce riscul de aparitie al diabetului zaharat de tip II la persoanele de varsta mijlocie si la femeile mai tinere. Aceasta constatare nu a fost pusa neaparat pe seama cofeinei, ci mai degraba pe seama antioxidantilor existenti in cafea.
  • ciroza hepatica - consumul de cafea poate proteja impotriva aparitiei cirozei hepatice, in special in ciroza alcoolica.
  • calculi biliari - exista unele dovezi care arata ca un consum regulat de cafea poate fi o protectie impotriva formarii calculilor biliari.
  • cafeaua poate reduce si formarea pietrelor la rinichi.
  • guta - consumul de cafea poate reduce nivelul seric al acidului uric din sange si reduce riscul aparitiei de guta la barbati.
  • cafeaua este un foarte bun stimulent - o ceasca de cafea poate mari viteza de prelucrare a informatiilor la nivelul creierului.
CE ESTE RAU :
  • boala de inima - legatura intre consumul de cafea si riscul bolilor de inima a fost examinat in multe studii, dar rezultatele sunt inca controversate. Cele mai multe studii prospective nu au gasit o asociere intre consumul de cafea si bolile de inima. Cafeaua este un complex de compusi care poate avea si efecte benefice si nocive asupra inimii. Exista anumiti compusi chimici existenti in cafeaua nefiltrata si in cofeina care par a creste riscul bolilor coronariene.
  • colesterolul - consumul de cafea fiarta in cantitati mari ridica nivelul LDL colesterolului din sange. In schimb cafeaua la filtru nu afecteaza colesterolul deoarece anumiti compusi existenti in aceasta sunt retinuti de hartia de filtru atunci cand este facuta cafeaua.
  • cafeaua afecteaza in mod negativ tonusul vaselor de sange si functia acestora ( creste rigiditatea arteriala ).
  • tulburari de ritm ale inimii - exista putine dovezi experimentale in acest sens.
  • tensiunea arteriala - desi consumul de cafea nu este un factor de risc semnificativ pentru hipertensiune, ea produce totusi efecte nefavorabile asupra tensiunii arteriale.
  • osteoporoza - consumul mare de cafea poate induce o eliminare a calciului prin urina. Consumul a 600 ml de cafea pe zi poate creste modest riscul de osteoporoza mai ales la femeile cu un nivel redus de calciu.
  • somnul - cofeina este un stimulant usor al sistemului nervos, dar cantitati mari de cofeina pot produce efecte negative asupra somnului. Cu toate acestea exista diferente individuale in ceea ce priveste efectul cofeinei asupra somnului. Multe persoane consuma cafea seara si nu au probleme cu somnul.
  • unii oameni sufera de arsuri la stomac dupa consumarea unei cesti de cafea.
  • deshidratarea - cofeina din cafea este un usor diuretic si poate creste volumul de urina eliminata.
SFATURI : se pare ca foarte importanta este cantitatea si calitatea cafelei baute. Pentru cei care consuma cantitati moderate de cafea ( 3 - 4 cani pe zi ) exista putine dovezi ale riscurilor acesteia pentru sanatate. Cu toate acestea, unele persoane, inclusiv cele care au hipertensiune arteriala, osteoporoza, boli de inima, femei insarcinate, copii, adolescenti si varstnici pot fi mai vulnerabili la efectele adverse ale cafelei.



OUALE

CE ESTE BUN :
  • vitaminele care sunt prezente in oua includ : vit. A, D, E, B1, B2, B6 si B12. Mineralele existente in oua sunt fier, zinc, calciu, iod si seleniu.
  • oul este un aliment foarte hranitor si una din cele mai bune surse de proteina.
  • oul reprezinta o sursa bogata de luteina, zeaxantina si carotenoida. Luteina si zeaxantina pot reduce riscul aparitiei bolilor de ochi cum ar fi cataracta si alte boli de ochi ale varstnicilor.
  • oul poate imbunatati memoria si abilitatea cognitiva. Oul contine colina, substanta care joaca un rol important in dezvoltarea neurologica a creierului si in functiile de memorie.
CE ESTE RAU :
  • oul contine un nivel ridicat de colesterol, oferind 200 mg de colesterol pe ou. Colesterolul provine exclusiv din galbenus.
  • boli de inima - studiile epidemiologice nu sustin idea ca oul repreinta un factor de risc pentru bolile de inima. Cu toate acestea, consumul prea mare de oua, mai mult de 6 pe saptamana, poate creste riscul bolilor cardiace la persoanele cu diabet zaharat.
  • alergii - proteine din ou constituie o cauza pentru aparitia alergiilor alimentare.
  • salmonella - ouale crude pot contine salmonella. Oamenii de stiinta estimeaza ca, in medie, in SUA, aproximativ unul din 20000 de oua poate contine bacterii de salmonella.
SFATURI : ouale nu trebuiesc prajite in ulei sau unt si chiar ar trebui evitat pe cat posibil acest mod de preparare. Cel mai bun mod de preparare este prin fierbere.


    VINUL ROSU

    CE ESTE BUN : 
    • vinul rosu contine polifenoli proveniti din coaja si semintele strugurilor. Prin natura lor, acestia prezinta o gama larga de efecte biologice ca si antioxidanti, substante antimicrobiene si modulatori pentru variate sisteme de enzime. Acesti antioxidanti se impart in flavonoide si nonflavonoide. Ale tipuri de alcool cum ar fi vinul alb si berea contin cantitati mici din acesti antioxidanti. Resveratrolul este antioxidantul cel mai  mult studiat de catre cercetatori.
    • boala de inima coronariana - unul din cele mai bine cunoscute beneficii ale vinului rosu este ca acesta este un bun protector pentru inima. Consumul moderat de vin rosu poate preveni impotriva aparitiei bolilor cardiace. Consumul regulat de vin rosu a fost sugerat ca si explicatie pentru "paradoxul francez" si anume ca in Franta incidenta de aparitie a aterosclerozei coronariene este scazut fata de alte tari occidentale in ciuda aportului mare de grasimi saturate din dieta franceza. Oamenii de stiinta cred ca vinul rosu reduce riscul de boli cardiace prin reducerea productiei de lipoproteine cu densitate mica ( LDL colesterol ) si dinamizarea lipoproteinelor cu densitate mare ( HDL colesterol ) si reducerea colaguarii sangelui.
    • colesterolul - unul din cele mai importante beneficii ale consumului de vin rosu este cresterea nivelului de HDL colesterol. Consumul a unu pana la doua pahare de vin rosu pe zi s-a dovedit eficient in acest caz.
    • cheaguri de sange - consumul moderat de vin rosu reduce nivelul de fibrinogen care promoveaza formarea cheagurilor de sange.
    • ateroscleroza - vinul rosu poate preveni instalarea si progresia aterosclerozei. Alcoolul si polifenolii par a fi favorabili in mentinerea vaselor de sange sanatoase prin formarea oxidului nitric, substanta chimica care reprezinta un factor relaxant pentru vasele de sange si ajuta la reglarea tonusului vascular.
    • hipertensiunea arteriala - consumul excesiv de alcool este considerat un factor de risc in tensiunea arteriala. Cu toate acestea exista unele dovezi care arata ca vinul rosu este benefic in tensiunea arteriala. Doua pahare de vin rosu consumate in timpul mesei pot reduce tensiunea arteriala.
    • toate cauzele de deces - cercetari europene sugereaza ca aportul de vin rosu moderat are un efect protector asupra tuturor cauzelor de deces. Comform unor studii din Marea Britanie, Finlanda, Danemarca si Franta, consumul moderat de vin rosu  este mult mai benefic decat consumul de bere sau bauturi spirtoase. In general consumul a 20 - 30 g de vin rosu pe zi este asociat cu un risc mai mic de deces in toate cazurile, cu 30%. Suna impresionant, nu ?!
    • accident vascular cerebral - consumul de vin rosu poate avea un efect protector asupra riscului de accident vascular.
    • aportul de vin rosu previne formarea pietrelor la rinichi.
    • boala Alzheimer - consumul de vin rosu moderat coreleaza cu un risc mai mic de aparitie al acestei boli. S-a constatat ca resveratrolul produce efecte neuroprotectoare.
    • fumatori - vinul rosu cu sau fara alcool scade efectul nociv al fumatului asupra stratului de celule.
    CE ESTE RAU :
    • vinul rosu poate cauza dureri de cap si migrene.
    • alcoolul este un agent de deshidratare.
    • chiar si cantitati mici de alcool pot influenta negativ functiile motorii si atentia. De fapt multe accidente de masina grave sunt legate de consumul de alcool.
    • alcoolul poate avea efecte daunatoare daca interactioneaza cu medicamente cum sunt anticoagulante, medicamente pentru diabet, beta - blocante, antihistaminice, antibiotice, antidepresive, analgezice, somnifere.
    • alcoolul este un deprimant care reduce activitatea sistemului nervos central. Cantitati mari de alcool se pot transforma in intoxicatie si mahmureala.
    • consumul de alcool in timpul sarcinii poate cauza o serie de defecte la nastere a copilului variind de la cele mai usoare pana la cele mai severe. Alcoolul este transferat rapid de la mama in sangele copilului. Nu se stie cu adevarat nivelul de siguranta al consumului de alcool la femeia insarcinata.
    • consumul a cantitati mari de alcool de-a lungul timpului contribuie la acumularea de toxine si alte materiale daunatoare in ficat, ducand la aparitia cirozei hepatice.
    • alcoolismul - consumul excesiv de alcool duce la aparitia unui mare numar de boli grave.
    SFATURI : cheia pentru a beneficia de efectele pozitive ale consumului de vin rosu este moderatia.



    BEREA

    CE ESTE BUN : 
    • reprezinta o sursa bogata de vitamine, minerale si flavonoide. Berea este bogata in vitamine din grupa B  si in minerale precum magneziu. Orzul si hameiul utilizate la productia de bere contin flavonoide care au efecte antioxidante puternice.
    • exista multe studii care arata ca un consum moderat de alcool are proprietati de protectie asupra inimii. Multe studii arata o incidenta mai mica a aparitiei bolilor de inima la consumatorii de bere. Vitamina B6 din bere pare a preveni cresterea homocisteinei din sange.
    • colesterolul - aportul moderat de alcool afecteaza multe procese in organism, dintre care unul este cresterea semnificativa a colesterolului bun.
    • consumul de bere poate reduce riscul de aparitie al pietrelor la rinchi. Un studiu finlandez a aratat ca la bautorii de bere riscul de aparitie al pietrelor la rinichi este cu 40% mai mic decat la nebautorii de bere.
    • cercetatorii japonezi au descoperit ca berea ajuta la reducerea leziunilor cromozomiale provocate de expunerea la radiatii.
    CE ESTE RAU :
    • consumul de prea multa bere poate cauza obezitatea la barbati.
    • berea poate provoca arsuri la stomac, deoarece contine stimulente puternice de secretie a acidului gastric.
    • consumul zilnic de alcool poate creste tensiunea arteriala.
    • berea poate provoca guta deoarece contine mari cantitati de purine.
    • berea poate provoca deshidratarea.
    • alcoolul fiind un deprimant poate cauza intoxicatii si mahmureala.
    • deoarece contine alcool, berea chiar si in cantitati mici poate avea efecte negative asupra funciilor motorii, poate interactiona in mod negativ cu medicamentele, poate cauza o serie de efecte negative la femeia insarcinata si asupra copilului nenascut si poate da dependenta.
    SFATURI : ca si la vinul rosu, cel mai bun sfat este moderatia.

    CUM SA TRAIM SANATOS ?!

    Currently have 0 comments:


    Leave a Reply

    Director cool mi-am tras! Plan de Afaceri Xweb.ro - Totul intr-un singur loc! toateBlogurile.ro Trafic Site a href="http://top-siteuri.ro/images/banners/top-siteuri.gif" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"> Director Web best hgh supplement