Cartinoi.ro

Friday, August 13, 2010

DIETA MEDITERANEANA, DUSMANUL CANCERULUI

Femeile care urmeaza o dieta mediteraneana traditionala de-a lungul vietii, pot avea un risc mai mic de a dezvolta  cancer la san, dupa instalarea menopauzei, decat femeile cu obiceiuri alimentare diferite, sugereaza un nou studiu anuntat de catre Reuters Health.
Cercetatorii au descoperit ca 14800 de femei grecoaice, urmarite din punct de vedere nutritional timp de un deceniu si care au pastrat cel mai bine dieta traditionala din acea regiune, au fost mai putin susceptibile de a fi diagnosticate cu cancer la san, decat femeile ale caror diete au fost aproximativ ca si o dieta mediteraneana traditionala.
Studiul a vizat numai femeile care au intrat la menopauza si nu femeile mai tinere. Dintre femeile aflate la menopauza, cele care au urmat o dieta mediteraneana traditionala, au avut cu 22% mai putine sanse de a dezvolta cancer la san, decat cele cu o dieta alimentara normala.
Constatarile raportate in American Journal of Clinical Nutrition, nu dovedesc ca dieta in sine ofera protectie impotriva cancerul la san. Dar daca acest lucru se va dovedi a fi adevarat in studiile viitoare, cercetatorii estimeaza ca daca toate femeile care fac parte din studiu ar fi urmat o dieta mediteraneana traditionala, aproximativ 10% din cele 127 de cazuri de cancer postmenopauza constatate ar fi fost evitate.
In ciuda caracterului preliminar al constatarilor, cercetatorii afirma ca respectarea unei diete mediteraneene traditionale poate reduce riscul aparitiei bolilor de inima si al unor forme de cancer cum ar fi cel de san, de stomac si cel de colon.
In general dieta mediteraneana este bogata in peste, ulei de masline, legume, cereale integrale, nuci si seminte si saraca in carne si lactate.
Cercetatorii au speculat mult timp faptul ca aceasta dieta ar putea explica de ce popoarele care traiesc in regiunea mediteraneana au avut de-a lungul timpului rate mici inregistrate in ceea ce priveste bolile de inima si unele tipuri de cancer in comparatie cu alte tari europene si SUA.
Pana acum doar doua alte studii au analizat relatia dintre alimentatia prin dieta mediteraneana si riscul de cancer mamar, amandoua finalizate in SUA. Fiecare dintre ele a gasit o legatura intre acest stil de alimentatie si reducerea riscului de cancer la san. Un singur studiu a fost limitat strict pentru cancerul de san.
"Studiul actual s-a axat strict pe femei din Grecia, leaganul dietei mediteraneene, iar un segment mare al populatiei inca adera la ea", a declarat dr. Dimitrios Trichopoulos, seful echipei de cercetare.
La inceput participantele la studiu au completat niste chestionare cu privire la stiul lor de viata si obiceiurile demografice. Fiecarei femei i s-a dat un scor intre 0 - 9 privind dieta alimentara folosita, pe cat de des au consumat legume si fructe, nuci, peste, cereale intagrale, sau alte surse de grasimi mononesaturate. Cele mai multe puncte au fost castigate de cele care nu au consumat carne, preparate din carne si lactate. In general, femeile aflate in postmenopauza care au avut un scor intre 6 - 9, au avut cu 22% mai putine sanse de a face cancer la san decat cele al caror scor a fost situat intre 0 - 3. Aceste scoruri au fost cumulate cu varsta, educatia, fumatul, greutatea si alte obiceiuri.
 "Constatarile arata o legatura intre cancerul la san si stilul de alimentatie mediteranean, dar nu dovedesc cauza - efect", potrivit spuselor dr. Trichopoulos. "Studii suplimentare sunt necesare", a mai continuat el.
Dar alte cercetari au demonstrat de exemplu ca femeile care urmaresc indeaproape o astfel de dieta tind sa aiba niveluri mai mici de estrogen, hormoni care duc la aparitia cancerului la san. Alte studii de laborator arata faptul ca grasimile gasite in dieta mediteraneana, cum ar fi uleiul de masline si omega 3 din pestele gras, poate incetini dezvoltarea celulelor canceroase.
Acest regim alimentar este de asemenea bogat in antioxidanti care protejeaza celulele organismului de boli inclusiv de cancer.
Acum medicii inteleg ca aceasta dieta poate reduce aparitia cancerului la san la femeile aflate la menopauza si nu la cele mai tinere. Femeile tinere care dezvolta cancer la san au mai mult o vulnerabilitate genetica la boala decat cele aflate la menopauza la care un risc important il prezinta stilul de viata.
Pe baza rezultatelor obtinute, dr. Trichopoulos si colegii sai spun ca asocierea intre dieta mediteraneana si cancerul la san este inca modesta, dar nu de neglijat.
Alti factori de risc in aparitia cancerului la san includ varsta inaintata, cazurile ereditare, obezitatea, sedentarismul, utilizarea terapiei de substitutie hormonala si aportul ridicat de alcool.
CUM SA TRAIM SANATOS !

Currently have 0 comments:


Leave a Reply

Director cool mi-am tras! Plan de Afaceri Xweb.ro - Totul intr-un singur loc! toateBlogurile.ro Trafic Site a href="http://top-siteuri.ro/images/banners/top-siteuri.gif" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"> Director Web best hgh supplement