Cartinoi.ro

Thursday, August 5, 2010

CE SPUN VISELE DESPRE SANATATEA TA

Posted by Irisma | Thursday, August 5, 2010 | Category: , , , , , , |


Pentru unele persoane, visele nocturne sunt fascinante si misterioase si ofera o imagine inconstienta a vietii lor personale si a lumii in general, in timp ce pentu altii acestea sunt pur si simplu inutile si ele apar asa, doar ca sa treaca timpul mai repede. Dar indiferent de punctul de vedere al fiecaruia, nu exista nici o indoiala cu privire la faptul ca unele vise ( cele care intra in categoria tulburarilor de somn numite parasomnii ) sunt importante in sensul ca uneori ele pot semnaliza chiar o problema de sanatate care sta la baza aparitiei acestora.
Cosmarurile, aceste vise inspaimantatoare si dureroase sunt destul de frecvente la copii dar si la aproximativ 10% dintre adulti care le experimenteaza cel putin o data pe luna sau mai des, dupa cum spun cercetatorii de la Asociatia Internationala de Studiere a Viselor. Cosmarurile pot cauza o serie de emotii nelinistitoare cum ar fi furia si tristetea, dar cel mai adesea ele produc anxietate si frica. Cel mai frecvent vis, spun cercetatorii este acela in care esti urmarit, drept pentru care, pentru a scapa de urmaritor, te trezesti din somn, cu un sentiment de frica si somnul tau este ruinat. In cazul copiiilor acest vis pare sa fie ceva normal, care face parte din cresterea lor in timp ce in cazul adultilor, aceste vise pot aparea din cauza consumului de droguri sau medicamente, sustin oamenii de stiinta. Aceste vise pot aparea atunci cand  ati intrerupt brusc un tratament medicamentos. Acest lucru poate produce tulburari de somn in timpul noptii si modificari de comportament in timpul zilei.
In unele cazuri cosmarul poate aparea in urma pierderii unei fiinte dragi, dar ele pot fi de asemenea rezultatul unui sters ridicat. In alte cazuri, cosmarurile, mai ales cele recurente, pot da un semnal de stres post-traumatic care survine dupa ce un eveniment deosebit de traumatizant s-a petrecut, sau in urma unei boli severe. Conform cercetarilor, stresul post-traumatic este mai intens in functie de severitatea traumei.
O alta categorie de vise sunt terorile de noapte ( vise teroriste ). Acestea sunt episoade de teroare extrema si panica, ce apar de obicei la inceputul perioadei de somn. Ele sunt similare cu alte tulburari ale somnului, cum ar fi somnambulismul. In timpul unei terori de noapte, persoana in cauza este foarte confuza, tipa si poate fi dificil sa se trezeasca. Aceste vise apar cel mai frecvent la copii cu varste intre 4-12 ani, dar poate afecta si adultii. Pentru adulti exista de obicei niste cauze care stau la baza aparitiei acestor vise, iar in acest caz ar putea fi vorba de un abuz de substante sau o tulburare afectiva. Pot aparea de asemenea si manifestari la nivel fizic, cum ar fi miscari violente ale membrelor si apnea obstructiva.
O alta tulburare nocturna este mioclonia ( REM- tulburarea de miscare periodica a membrelor ). Barbatii de varsta medie sunt cei mai susceptibili de a suferi de aceasta boala, care determina pacientii sa sufere vise vii, pline de actiune, violente si care pot provoca un prejudiciu lor sau partenerilor lor. Aceste vise pot provoca "convulsii" majore la nivelul membrelor sau partea superioara a corpului. Aceste tulburari de somn sunt legate de obicei de tulburari neurologice, cel mai frecvent boala Parkinson, dementa primara si narcolepsie ( cand creierul nu poate sa reglementeze ciclurile de somn-trezire ).
Ce putem face ca sa scapam de aceste probleme? Copiii de regula inving aceste stari singuri, iar adultii pot ameliora simptomele prin aplicarea unor reguli de somn cum ar fi mentinerea unui program regulat de somn, modalitati sanatoase de a gestiona stresul, crearea unui ritual de relaxare inainte de culcare si somn suficient. In cazul in care visele incep sa prezinte un risc pentru tine si ceilalti, terbuie solicitat ajutor medical.
CE PUII MEI MAI FACEM?!

Currently have 0 comments:


Leave a Reply

Director cool mi-am tras! Plan de Afaceri Xweb.ro - Totul intr-un singur loc! toateBlogurile.ro Trafic Site a href="http://top-siteuri.ro/images/banners/top-siteuri.gif" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"> Director Web best hgh supplement