Cartinoi.ro

Thursday, August 5, 2010

CALCIUL POATE PROVOCA ATAC DE CORD

Suplimentele de calciu pe care aproape toata lumea le consuma in speranta ca vor scapa de osteoporoza, pot creste riscul de a face atac de cord cu pana la 30%, a anuntat un grup de cercetatori din Hong Kong la sfarsitul lunii iulie prin Agentia Reuters. Aceste tablete mici care contin doze concentrate de calciu au fost de asemenea asociate cu o crestere a incidentei de accident vascular cerebral si moarte, dar acestea nu au fost semnificative din punct de vedere statistic.
Cercetatorii recomanda persoanelor care consuma calciu sa solicite intai sfatul unui medic, sa consume mai multe alimente bogate in calciu, sa faca exercitii fizice, sa renunte la fumat si sa incerce sa-si pastreze o greutate corporala normala pentru a preveni osteoporoza.
"Oamenii consuma suplimente de calciu crezand ca sunt naturale, dar ele nu sunt naturale deloc", afirma Ian Reid profesor de medicina la Universitatea din Auckland, in Noua Zeelanda. Reid si colegii sai din Marea Britanie si Statele Unite, au efectuat o meta-analiza cuprinzand 11 studii care au urmarit 12000 de persoane in varsta pe o perioada de 4 ani. Jumatate din acestia au primit suplimente de calciu iar cealalta jumatate a primit tablete placebo fara continut terapeutic. Rezultatele au fost publicate in British Medical Journal.
"Ceea ce am descoperit a fost o crestere cu 30% a atacurilor de cord la persoanele care au luat calciu", a declarat dr. Reid. "Daca avem 1000 de persoane care iau calciu pentru 5 ani, ne putem astepta sa avem cu 14 mai multe atacuri de cord, cu 10 mai multe accidente vasculare cerebrale si cu 13 mai multe decese in randul acestor oameni, decat am fi avut daca nu ii tratam cu calciu deloc ", spune acelasi doctor. Deci calciul este asociat cu mai multe lucruri rele decat bune.
In timp ce expertii nu sunt siguri asupra mecanismului biologic prin care suplimentele de calciu pot duce la deteriorarea organismului, studiile facute in trecut au aratat legatura dintre nivelele ridicate de calciu si atacul de cord, precum si deteriorarea vaselor de sange.
"Cand iei suplimente de calciu, nivelul calciului din sange creste brusc pentru urmatoarele 4-6 ore si creste pana la limita maxima sau chiar mai mult. Asta nu se intampla atunci cand primesti calciul din alimentatie, deoarece calciul din alimente este absorbit foarte lent si deci nivelul calciului din sange se va schimba foarte incet, sau deloc. Nivelele ridicate de calciu din sange pot duce la formarea de placi pe peretii vaselor sanguine si pot conduce la producerea infarctului miocardic, accident vascular si alte boli cardiace" a concluzionat acelasi dr Reid.
"Oamenii s-au concentrat intotdeauna asupra nivelurilor de grasime din sange, afirmand ca acestea sunt responsabile de aparitia placilor pe peretii vaselor de sange, dar exista din ce in ce mai multe dovezi care arata ca si calciul este raspunzator la fel de mult ca si grasimile", a adaugat el.
CE PUII MEI MANCAM, SA MANCAM SANATOS ?!

Currently have 0 comments:


Leave a Reply

Director cool mi-am tras! Plan de Afaceri Xweb.ro - Totul intr-un singur loc! toateBlogurile.ro Trafic Site a href="http://top-siteuri.ro/images/banners/top-siteuri.gif" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"> Director Web best hgh supplement