Cartinoi.ro

Friday, July 30, 2010

BENEFICIILE ULEIULUI DE MASLINE

Cei mai multi dintre noi cunosc deja beneficiile pe care uleiul de masline il aduce sanatatii noastre, inclusiv protectia pe care acesta o aduce impotriva bolilor de inima, ajutand la controlul colesterolului rau ( LDL ) si cresterea nivelului de colesterol bun ( HDL ). Acum, un nou studiu arata ca, cresterea  consumului de ulei de masline poate ajuta impotriva colitei ulceroase. Colita ulceroasa este o boala inflamatorie intestinala care afecteaza intestinul gros si rectul, ducand la dureri abdominale si crampe, diaree, febra, dureri articulare, greata, varsaturi si pierderea in greutate. Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Universitatea din East Anglia, Scoala de Medicina din Norfolk si a inclus mai mult de 25000 persoane cu varsta cuprinsa intre 40 - 65 de ani recrutati intre 1993 - 1997. Nici unul dintre voluntari nu a avut colita ulceroasa la inceputul studiului. Dar pana in anul 2002, 22 dintre acestia au dezvoltat aceasta boala. Cercetatorii au comparat apoi dietele celor care au dezvoltata aceasta tulburare cu dietele celor care au ramas sanatosi. Ei au descoperit ca voluntarii cu cel mai mare aport de acid oleic, un acid omega 9 monosaturat care se gaseste in uleiul de masline, au fost mai putin susceptibili de a se imbolnavi de colita ulceroasa. Acidul oleic se gaseste de asemenea in unt, margarina, ulei de arahide si ulei din seminte de struguri.
Intr-un comunicat de presa al rezultatelor cercetarii, autorul principal al studiului, dr. Andrew Hart a spus ca " noi estimam ca in jur de jumatate din cazurile de colita ulceroasa ar putea fi prevenite daca se va consuma mai mult acid oleic. Doua sau trei linguri de ulei de masline consumat zilnic ar putea avea un efect protector." Potrivit aceluiasi doctor, acidul oleic poate proteja impotriva colitei ulceroase prin blocarea substantelor chimice care stimuleaza inflamarea intestinului.
Desi rezultatele studiului par promitatoare, oamenii de stiinta avertizeaza ca necesita descoperirea a noi dovezi inainte de a face recomandari cu privire la utilizarea acidului oleic in prevenirea colitei ulceroase. In timp ce toate tipurile de ulei de masline contin grasimi monosaturate, uleiurile de masline extravirgine sau virgine sunt cel mai putin prelucrate si prin urmare furnizeaza cele mai multe beneficii pentru sanatate.

Desi nu exista nici o cauza cunoscuta pentru aparitia colitei ulceroase, anumite alimente pot agrava simptomele acesteia. Pentru a evita aceasta incercati sa aveti in vedere urmatoarele:
  • mancati portii mai mici si mai dese pe parcursul zilei
  • beti multa apa
  • evitati consumul ridicat de fibre, alimentele grase sau gretoase, prajelile si sosurile
  • limitati sau evitati consumul de alcool sau bauturi cofeinizate

Currently have 0 comments:


Leave a Reply

Director cool mi-am tras! Plan de Afaceri Xweb.ro - Totul intr-un singur loc! toateBlogurile.ro Trafic Site a href="http://top-siteuri.ro/images/banners/top-siteuri.gif" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"> Director Web best hgh supplement